På måndagen kallade Västerviks kommun och Försvarsmedicinskt centrum till pressträff inför veckans sjukvårdsövning i Västervik.
Foto: Tess Hartikka
Övningen anordnas av Försvarsmedicinskt centrum och är deras största sjukvårdsövning hittills. Syftet med den är att öva på samverkan mellan militär, kommun och region i krislägen. I huvudsak hålls övningen på tre platser: På kajen vid Skeppsbron i centrala Västervik, på Västerviks Flygplats och på Västerviks sjukhus.
Det är framför allt under onsdag och torsdag som Västerviksborna kommer att märka av övningen i stan.
– Vissa delar av övningen kan skapa lite olägenheter för allmänheten. Framför allt är det trafiksituationen på onsdag och torsdag, vid Slottsholmsvägen och Södra Järnvägsgatan och det kan även bli trafikstockning på andra ställen. Vi har också förvarnat om att det kan bli buller, till exempel från helikoptrar, under hela veckan, säger Fredrik Blom, kriskommunikationsansvarig på Västerviks kommun.
"Barnen ska få känna sig trygga"
Från kommunens sida har man bland annat skickat ut information under måndagen om övningsveckan till skolor, förskolor, rektorer och vårdnadshavare.
– Dels vill vi att barnen ska få känna sig trygga i att det här bara är en övning, att det i det här fallet är bra att det går runt grönklädda personer i stan. Vi tänker också att det här är ett bra tillfälle att prata med barn och unga om varför vi har ett försvar i Sverige, och hur det funkar med till exempel värnplikt.
Fredrik Blom säger att kommunen är tacksamma över att de får möjligheten att vara en del av den här övningen, och att man valt just Västervik denna gång.
– Det är också viktigt att visa att det omvärldsläge som Sverige befinner oss i innebär att vi måste kunna öva tillsammans med totalförsvaret inne i städerna.
Största övningen i Västervik
De 400 militärer som deltar i övningen kommer från Göteborg, Halmstad, Eksjö, Linköping och Skövde. Av dem är det cirka 130 värnpliktiga från Försvarsmedicinskt centrum.
– I det här scenariot vi har under veckan är det fred i Sverige och vi ställs till förfogande, vi har inte gått in i krigets lagar. Vi finns till som resurs för civilsamhället. Det är ett annorlunda sätt för oss att öva. Vi är så vana att ta kommando. Övningen går dels ut på att öva vårt förband, men också är det en slutövning för våra värnpliktiga. Det är annorlunda även för dem, då de inte kommer att bära vapen, Malin Johansson Ekenberg, chef för Försvarsmedicincentrum och övningsledare för sjukvårdsövningen.
Andrea Brändström, säkerhetsskyddschef i Västerviks kommun, säger att det aldrig gjorts en så här stor övning i vår kommun tidigare med så många inblandade aktörer, åtminstone inte under de 25 år som hon varit i tjänst.
– Det är en unik möjlighet för oss att öva tillsammans så här storskaligt, och få testa vår totalförsvarsplanering inom kommunen. Från vår sida kommer det främst vara personal inom hälso- och sjukvården som ska öva på att avlasta regionen. De kommer att öva ihop med räddningstjänst och polis och kommunstyrelsen kommer att träna på beslutsfattande vid höjd beredskap. Det ska bli spännande att se hur det här faller ut, säger hon.