Annons:

”Kraftledningen bör grävas ned”

Kraftledningen så planeras att byggas mellan Tribbhult och Botorp bör grävas ned, anser kommunstyrelsen. Argumenten är många och nu hoppas kommunledningen att E.ON, som ska bygga ledningen lyssnar.

Annons:

E.ON planerar att bygga en kraftledning från Tribbhult, där det ska uppföras en vindkraftpark, i södra kommundelen till Botorp och vidare till Källvik i den norra kommundelen. Däremellan planerar de att bygga två transformatorstationer.

Västerviks kommun har tillsammans med samhällsbyggnadsenheten och kommunekologen Lars Kåremyr tittat närmare på planerna och kommit fram till att det finns mycket i övrigt att önska.

 En luftledning på trästolpar innebär en ökad miljöbelastning i form av giftanvändning, då trästolpar måste impregneras. Det strider mot nationella miljömål, säger Conny Tyrberg (C) kommunstyrelsen första vice ordförande.

"Sparar areal i området"

I E.ON:s framtagna material står det också att troligen inte förekommer några känsliga arter i området, då det inte finns så många rapporter i Artportalen. Det vänder sig kommunen också emot. Man skriver:

"Så kan inte artportalen användas. Det enda man kan göra är att visa att det finns rapporter och därmed trolig förekomst. Om artportalen skulle kunna användas för att visa att något inte finns skulle det kräva att alla områden hade samma besöksfrekvens av människor som är benägna att rapportera på portalen."

Conny Tyrberg anser att det finns ytterligare skäl att kräva nedgrävda ledningar.

- Man sparar areal i området och man säkrar driften på ett bättre sätt.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt