Annons:

  • SLÅR LARM OM HÄSTÄGARE – ”HÄSTARNA SVÄLTER”
  • SLÅR LARM OM HÄSTÄGARE – ”HÄSTARNA SVÄLTER”

    Bilderna har tagits av en person som varit på gården under 2018.

  • SLÅR LARM OM HÄSTÄGARE – ”HÄSTARNA SVÄLTER”

SLÅR LARM OM HÄSTÄGARE – ”HÄSTARNA SVÄLTER”

En hästägare i Västerviks kommun behandlar sina djur extremt illa. Det menar två personer som Dagens Västervik talat med som nu slår larm om förhållandena på gården.
– Jag vet att det här har pågått i tio år och är chockad över att ingenting har hänt, säger Sanna Risell Kron till Dagens Västervik.

Annons:

Sanna Risell Kron red på gården för flera år sedan. Efter flera otäcka upplevelser anmälde hon gården tillsammans med andra personer som också var aktiva.

– Jag var ungefär 13 när jag red där och nu är jag 21. Det kanske är sju år sedan jag slutade och då var vi sex-sju tjejer som samlade våra föräldrar och berättade om allt vi hade varit med om. Vi skrev en anmälan då och jag är chockad över att det här får fortsätta hålla på. Det har dött så många djur i onödan genom åren.

 "Självdött i hagen"

För en tid sedan lade Risell Kron upp en bild på en utmärglad häst från gården på Facebook. Direkt började andra personer med erfarenheter från gården att höra av sig.

– Jag la upp en bild på hästen jag skötte om där. Ägaren sköt hästen som straff för att jag anmält och jag berättade detta på mina sociala medier och kom därefter i kontakt med andra tjejer och efter det lade jag ut övriga bilder på hästarna på Facebook. Jag blev helt chockad när jag insåg att det här pågår fortfarande.

I går lade Risell Kron ut ett långt Facebook-inlägg där hon bland annat skriver såhär:

”Läste ni om djurägaren som blev anmäld för hot mot tjänsteman härom veckan? Den människan har varit anmäld i över 10år, till djurskydd och länsstyrelsen. Fram och tillbaka. Under dessa år, har djuren där lidit, varje dag. Självdött i hagen pga bristande tillsyn, svält, inga försäkringar eller veterinärbesök vid sjukdom eller skada."

Inlägget har fått enorm spridning och fått över 200 kommentarer och delats över 1 000 gånger.

– Det känns fantastiskt att folk reagerar och är villiga att göra något för djuren. Samtidigt så är jag ledsen över att det inte har hänt något på alla år, man blir ledsen när man tänker på det. Detta har pågått i 20 år och den ena saken är värre än den andra.

Vad vill du ska hända nu?

– Jag önskar att någon myndighet tar bort djuren därifrån så fort som möjligt.

 "Så många som har anmält"

Risell Kron har erfarenheter av att djurägarna även vanskötte andra djur:

– När jag var ung och red där fick man se lite allt möjligt. Det kunde stå folk på baksidan av ridhuset och slakta getter och det låg get- och får huvuden i gödselstacken. Flera katter kunder slängas ut på tågrälsen. Man fick inte använda hovslagare för att det skulle vara en ”naturlig” djurhållning, men det finns inget naturligt i att vanvårda hästar på det sättet. Djuren är mest samlingsobjekt för ägarna. Det är så många som anmält dem genom åren, men ändå har ingenting hänt. När jag var där var Länsstyrelsen på inspektion flera gånger, men eftersom de meddelar sina inspektioner i förväg förflyttas djuren till andra marker när det är inspektion. Om inget händer kanske ännu fler hästar måste avlivas om en månad.

 "Det var bara skinn och ben"

Dagens Västervik har även pratat med en person som red på gården fram till ungefär en månad sedan. Hen vill vara anonym. 

– Det är inte en trevlig upplevelse att komma ned dit. Gränsen gick senast jag var där och upptäckte att flera Shetlandsponnys som de dragit ett täcke över. De var bara skinn och ben. Det var fem ponnys och fyra stora hästar. Det var riktigt riktigt illa.

När var detta?

– Det var någon månad sedan.

"Får gå i sin egen avföring"

Personen har ridit på gården i ungefär ett år.

– Det har varit väldigt mycket prat om gården, men jag hade en bekant som red där och följde med och det var mysigt att hålla på med hästarna till en början, men sedan insåg man mer och mer att såhär ska det inte vara. När jag hör alla andra historier så är jag jättebesviken på att ingenting har hänt. De har blivit anmälda i flera år. Varför har det inte hänt någonting?

Hur var tillvaron för hästarna senast du var där?

– Hästarna svälter, de får gå i sin egen avföring, de har inget bete i hagarna, det är asfalt och egen avföring de går i. Många av hästarna ryggar tillbaka om man rör sig för fort.

Är det någon som rider på gården fortfarande?

– Jag tror inte det.

Vad vill du ska hända nu?

– Jag hoppas verkligen att djuren som är tillräckligt friska blir omplacerade och att något händer. Det bästa vore att de inte fick ha djur längre, säger personen och fortsätter:

– Självklart borde man ha gjort något innan, men samtidigt blir man rädd. Det har varit en del hotfulla situationer som man har hört talas om.

Dagens Västervik har varit i kontakt med ägaren som inte vill lämna några kommentarer. Ägaren nekar till anklagelserna. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt