Annons:

Kräver förändring inom äldreomsorgen – Hittade sin mamma i avföring

En grupp i Västervik vill få till en förändring av äldreomsorgen i Västerviks kommun

Kräver förändring inom äldreomsorgen – Hittade sin mamma i avföring

Mariette Friberg hittade sin mamma hemma, halvliggande i soffan, i sin egen avföring utan att ha duschat på flera dagar.
– Någonting är fel inom äldrevården i Västervik, men inte bara här, det är så i hela landet. Det är ett grundläggande fel och därför kommer vi, en grupp med liknande erfarenheter som jag, att kalla till ett stormöte. Så här får det inte fortgå, säger Mariette.

Annons:

Mariettes mamma fick en stroke och hennes demens blev värre av sjukdomen. Hon hade svårt att röra sig och blev ofta sittande eller halvliggande i sin soffa, efter det att hon skrivits ut från sjukhuset. Mamman beviljades hemtjänst som kom och såg till att mamman fick mat och gå på toaletten. Men hon blev sämre och sämre tillslut blev hon fast vid soffan, där hon både åt och gjorde sina toalettbehov. När Mariette fanns in mamma halvligga i soffan i sin egen avföring utan att ha duschat på flera dagar var måttet rågat. Hon kontaktade kommunen och efter en process kom mamman in på ett särskilt boende i Västervik men vägen dit var lång.

– När jag läste om de upplevelser Therese Ringdahl-Nilsson, rapporterade om i Västerviks Tidningen insåg jag att jag hade haft samma problem. Jag skulle vilja visa upp hur min mamma såg ut den gången jag fann henne för politiker och tjänstemän så de förstår hur illa det är, säger Mariette.

Ställer fel frågor

Det som retar upp Mariette är det sätt som biståndshandläggare ställer frågor.

 De frågar mamma som både har haft en stroke och är dement om hon vill bo kvar hemma. Hon vet inte hur det är på ett särskilt boende, så hon svarar ja, jag vill bo kvar hemma.

Mariette anser att biståndshandläggarna måste ställa andra frågor som ger de äldre en bild över hur det är att bo hemma jämfört med att bo på ett särskilt boende.

 Det känns som om de inte vill göra det bästa för dem. Jag får inte gå in i samtalet och påtala de brister som jag ser under mötet för det är mamma som ska avgöra om hon ska flytta eller inte. Med hennes sjukdomsbild så är det svårt för henne att avgöra det, beslutet skulle få fattas av anhöriga som ser vilken misär som en del äldre lever i.

Protestlistor och namninsamlingar

Mariette säger att hon inte alls är ensam i sina upplevelser.

– Jag hör många som säger samma sak. De talar om hur deras gamla föräldrar har det, många berättelser liknande historier som min, med en mamma som inte är förmögen att sitta upp själv men som ändå bor kvar hemma.

Hon menar att det måste vara ett grundläggande fel i dagens äldreomsorg i hela landet då det finns många människor som refererar till vanvård av äldre.

– Vi är en grupp som har bildats som har startat en namninsamling. Vi kommer senare i vår att ha ett öppet möte i Västervik där vi ställer politiker i Västervik till svars för att det ser ut så här.

De menar att det finns för lite tid för alla som har beviljad hemtjänst, det finns för få personal inom äldreomsorgen och de kräver att det ska bli ett annat synsätt på äldrevården.

Fått boende

Nu bor Mariettes mamma på ett särskilt boende i Västervik.

– Hon tycker att hon har kommit till ett lyxhotell, framförallt när det gäller maten som tillagas där på plats.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt