Annons:

Nu ska värmen bekämpas på särskilda boenden

Ingela Svensson (C) och Jon Sjölander (M)

Nu ska värmen bekämpas på särskilda boenden

Sommarens värme gjorde ingen glad, vissa mådde sämre än andra och flera av dem återfanns på de särskilda boenden inom äldreomsorgen. Därför har socialnämnden beslutat att be om mer pengar i sin kassa så de kan börja investera i att hålla temperaturen nere i delar av lokalerna.

Annons:

TjustFastigheter gavs i uppdrag av socialnämnden att titta på möjligheten att på ett så enkelt sätt som möjligt tillhandahålla komfortkyla i nämndens verksamheter. De verksamheter som påverkas mest av värmen ska få komfortkyla i en eller flera utrymmen.

Två förslag redovisades ett där alla verksamheter får komfortkyla, det andra att prioriterade verksamheter, då särskilda boenden, får komfortkyla. Nämnden fastnade för det andra alternativet.

Det innebär att man hyr anläggningar som monteras in i några lokaler på särskilt boende, till en kostnad av 7 000 per anläggning och år. Totalt ska man sätta in 65 kylanläggningar samt ha sex portabla kylanläggningar. Kostnaden för det kommer att bli 275 000 kronor för 2019 och 455 000 kronor för 2020, samt 48 000 kronor i en investering för de portabla kylanläggningarna.

-  Man behöver platser att sitta på som har kyld luft, när det är så varmt som det var förra sommaren, säger Ingela Svensson (C).

Hon menar att det gäller framförallt personalen som arbetar på verksamheterna.

Jon Sjölander (M) säger att det är ett sätt att förbereda sig inför framtiden. Han vill också att nämnden planerar in för att bygga kylanläggningar när man bygger nya särskilda boende i framtiden.

Nu lämnas ärendet över först till kommunstyrelse och senare till kommunfullmäktige som beslutar i ärendet.

Jon Sjölander lämnar ett yrkande.

- Att komplettera med en drifts och investeringskalkyl så vi känner att det är rimliga kostnader för hela investeringen.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt