Annons:

Westerwikspartiet (W) vill ha en ny finanspolicy i kommunen

Jonas Jalkteg (W)

Westerwikspartiet (W) vill ha en ny finanspolicy i kommunen

Jonas Jalkteg (W) motionerar om att Västerviks kommun måste ha en ny finanspolicy, för att förtroendevalda och tjänstemän ska få bättre insyn och kontroll över kommunens ekonomi.

Annons:

Han anser att den nuvarande finanspolicyn tycks tillåta handel med olika finansiella instrument som ränteswappar. Jonas pekar på de fallande räntorna under den senaste tio årsperioden samtidigt som många kommuner har säkrat räntan genom sina ränteswappar.

-  Västerviks kommun är inget undantag och vi har förlorat avsevärda pengar i förhållande att räntesäkra via Kommuninvest, istället för att köpa ränteswappar av stora affärsbanker.

Jonas och Westerwikspartiet har frågat tjänstemän och politiker vad de vet om ränteswappar.

- Det visade sig att politiker och tjänstemän har bristande kunskaper, de svarar svävande, felaktigt och otillfredsställande, säger Jonas Jalkteg.

Westerwikspartiet yrkar

att kommunen snarast beslutar om en ny finanspolicy där § 5 i dagens finanspolicy gällande riskhantering tas bort.  Policyn bör utesluta varje form om räntespekulation som en del i riskhanteringen av räntor.

att det i finanspolicyn regleras att i den månatliga finansrapporten skall alla finansiella kostnader redovisas i kronor var och en för sig (ex. Finansrapporten november 2018).

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt