Annons:

Ensamkommande skickades iväg i taxi – socialnämnden får kraftig kritik

När den ensamkommande pojken, som konstaterats ha svåra psykiska besvär, fyllde 18 år, sa socialnämnden upp avtalet med behandlingshemmet. Pojken fick en tågbiljett till en stad han ville till och sattes ensam i en taxi. Sen har ingen hört av honom eller vet var han befinner sig.

Annons:

Pojken kom till Sverige 2014 som ensamkommande flyktingbarn. Han fick avslag på sin asylansökan 2015. Därefter inleddes olika turer mellan polis, socialtjänst och ungdomshem. Pojken konstaterades ha svår psykisk ohälsa och placerades på ett familjehem, efter det att han överklagat beslutet om utvisning.

Familjehemmet avsade sig uppdraget då pojken var för utåtagerande. Senare placerades han på ett behandlingshem. Inför pojkens 18 årsdag kontaktade behandlingshemmet socialtjänsten i Västervik flera gånger och påtalade att pojken måste vårdas vidare för sina psykiska problem. Trots det sa socialnämnden upp platsen på behandlingshemmet den dag han fyllde 18 år.

Sattes ensam i en taxi

Den dagen pojken fyllde 18 sattes han ensam i en taxi med en tågbiljett till en stad han ville resa till. Där efter har ingen sett till pojken eller vet var han befinner sig. Hanteringen av pojken har JO-anmälts av två anställda vid behandlingshemmet.

JO riktar skarp kritik mot nämnden

JO (Justitieombudsmannen) riktar allvarlig kritik mot socialnämnden i Västervik sedan den låtit tvångsvården av en ensamkommande pojke upphöra enbart på grund av att han fyllt 18 år och därmed var Migrationsverkets ansvar. JO konstaterar omfattande kunskapsbrister hos nämnden om regelverket, och slår även ned på att den varken utrett frågan om upphörd vård för pojken eller fattat något formellt beslut i saken.

Enligt JO kunde vården i det aktuella fallet enbart upphöra av det skälet att pojken inte längre har något vårdbehov eller att han fyllt 21 år. Hanteringen anmäldes till JO av två anställda vid ett SIS-hem där pojken tidigare varit placerad.

Socialnämnden ska nu yttra sig i ärendet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt