Annons:

Platsen där skelettet ligger gör det svårtolkat

Veronica Palm vice museichef

Platsen där skelettet ligger gör det svårtolkat

Är det en grav eller är det en person som dog när Stegeholms borg förstördes av en dansk – holländsk här 1677? Det är svar som Veronica Palm, vice museichef i Västervik vill ha svar på, och det kommer hon att få, nu när länsstyrelsen gett sitt tillstånd att fortsätta undersökningen av skelettfyndet.

Annons:

Det var i samband med arbetena runt Stegehoms slottsruin som man i höstas gjorde fyndet av ett skelett i närheten av borgens utsida. Frågorna var många och man ville gärna utforska skelettet mer än vad det gick när man fann det.

- Vi hittade först en skalle och jag fortsatte att frilägga delar av ryggraden och fann att det var ett skelett som verkar ligga intakt, säger Veronica Palm.

På 1920 -talet gjordes fynd av skelett inne i borgen. En del av dem låg som de var begravda andra låg mer som om de fått rasmassor över sig. Skeletten togs  dåom hand och begravdes utanför borgen.

Veronica tror inte att fyndet som gjordes i höstas kommer från ett av de skeletten.

- Då borde inte halskotorna ligga intalat med skallen.

Hon vill förstå varför det ligger ett skelett på just den platsen.

- Det finns inte några dokument som tyder på att det varit en begravningsplats på Slottsholmen. Fyndet i höstas verkar inte ha blivit återbegravt.  Det finns en hel del rasmassor i anslutning till fyndplatsen och det kan visa på att det kommer från år 1677 när borgen raserades. Men frågan är då varför togs inte kroppen om hand?

Hoppas få svar

När nu länsstyrelsen har gett klartecken på att man får fortsätta med utgrävningarna av skelettet hoppas Veronica få svar på en hel del.

- Potentialen att undersöka ett skelett är mycket större idag än på 1920 – talet när man hittade ett antal skelett inuti borgen.

I dag kan man göra DNA – analyser, det går att utläsa var personen kom från och vilken kost den hade ätit.

- Vi kan med största sannolikhet veta om det är en lokal förmåga eller en person som kom från Danmark, säger Veronica Palm.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt