Annons:

Nu ska kemikalier i handeln kartläggas

Vad innehåller varorna som finns i handeln? Nu ska det kartläggas

Nu ska kemikalier i handeln kartläggas

Konsumenter har rätt att få veta om det finns farliga ämnen i varor i handeln. Miljö- och byggnadskontoret kommer under våren att kontrollera om reglerna följs. Detta är en del av ett projekt som Kemikalieinspektionen har i Sverige.

Annons:

Företag som säljer biocidbehandlade varor ska se till att märkningen är rätt och att det tillsatta ämnet får användas i den typen av vara. Företag som levererar varor som innehåller ämnen på kandidatförteckningen måste informera den som tar emot varan. Företag bör även aktivt be leverantörerna om information om innehållet av farliga ämnen.

- Det handlar om produkter som kan innehålla biocider. Det är ett bekämpningsmedel som finns i skor, sportartiklar som måste vara godkända för att få finnas i produkten, säger Annika Söderholm, vid miljö – och byggnadskontoret.

Man kommer också att se så att reglerna följs då det gäller kandidatförteckningen, de omfattas av särskilda regeler, krav på information till kunderna och anmälan till Europeiska Kemikaliemyndiheten ECHA.

-  De kemikalierna förekommer ibland i plastprodukter men det kan förekomma i metaller, som djurleksaker, träningsredskap och skor.

Köper varor

Insamlingen av produkter går till så att miljö – och byggnadskontoret går ut och köper produkter som de anser vara misstänkta och skickar in dem till Kemikalieinspektionen som i sin tur skickar produkterna på analys.

- Vi kommer att gå ut i Västerviks handel och köpa in olika produkter fram till och med den 15 mars.

I början av 2020 kommer svaret på hur handeln i Västervik har skött sig.

- Den här undersökningen gör vi för att konsumenterna ska vara trygga, säger Annika Söderholm.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt