Annons:

  • Många är beroende av kommunal hälso – och sjukvård

    Äldreomsorgen står inför stora utmaningar i kommunen

  • Många är beroende av kommunal hälso – och sjukvård

    Äldreomsorgen står inför stora utmaningar i kommunen

Många är beroende av kommunal hälso – och sjukvård

Många människor i Västerviks kommun är beroende av kommunal hälso – och sjukvård. Cirka 1 300 personer över 80 år hade fått hjälp någon gång under 2017 av den kommunala hälso – och sjukvården.

Annons:

I Västerviks kommun finns det knappt 2 600 personer över 80 år. Drygt hälften av dessa, cirka 1 300 personnr har daglig eller sporadiskt varit i kontakt med den kommunala hälso – och sjukvården 2017. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Patientgruppen över 80 år och äldre ökar i samhället och när man har blivit så gammal är risken stor att man drabbas av olika sjukdomar som gör att man är i behov av vård från den kommunala hälso – och sjukvården. Den vården erbjuds till alla som är 65 år eller äldre.

I dag finns det 10 800 personer som är över 65 år i Västerviks kommun, eller 28 procent av alla kommuninvånare. Det innebär att inom en tio årsperiod kommer andelen äldre som är i behov av kommunal hälso – och sjukvård vara större.

Stora utmaningar

För att kunna klara av att ge hjälp och stöd till alla som i framtiden behöver det krävs både större budget och mer personal. DVV ringde och frågade Ingela Svensson (C) socialnämndens ordförande hur hon ser på de kommande utmaningarna som kommunen har framför sig.

- Det är en stor utmaning för oss. Det kommer att krävas mer pengar och fler anställda. Samtidigt som det blir färre personer som förvärvsarbetar och betalar skatt och fler barn som ska gå i skolan. Det är en ekvation som är svår att få ihop.

Socialnämnden försöker hitta olika smarta sätt att jobba som sparar tid.

- Vi jobbar med nattfrid, en kamera som övervakar de äldre på natten, så personal slipper gå in i lägenheten och titta till de äldre några gånger varje natt. Vi jobbar också med nyckelfrihemtjänst där personal som får ett larm slipper åka och hämta en nyckel vid ett larm.

Ett annat sätt är att försöka hålla de äldre friska längre tid.

- Vi försöker ge de äldre möjlighet att delta i fler aktiviteter. Ju mer man har att göra dess då friskar är man. 

Ingela Svensson undrar dock om kommunen kommer att kunna klara av att hålla den här standarden på äldreomsorg som man gör idag.

- Det kommer att krävas mycket av samhället för att ha den standarden vi har idag.

Är det en hög standard på äldreomsorgen idag?

- Tittar man på de brukarundersökningar som finns idag, är det höga siffror för Västerviks kommun. Vi får höga poäng jämfört med många andra kommuner i landet, säger Ingela Svensson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt