Annons:

Läkarens uppmaning till spädbarnsföräldrar: ”Håll er hemma”

Foto: Pixabay

Läkarens uppmaning till spädbarnsföräldrar: ”Håll er hemma”

Många fall av RS-virus upptäcks just nu. Viruset kan vara mycket farligt för spädbarn och nu uppmanas spädbarnsföräldrar att hålla sig hemma för att inte få smittan.

Annons:

RS-virus kan drabba vem som helst. Viruset är dock extra farligt för spädbarn.

– De kan bli riktigt sjuka och få andningsuppehåll, säger Lisa Labbé Sandelin, som är smittskyddsläkare på Region Kalmar län, till P4 Kalmar.

Hon uppmanar i nuläget spädbarnsföräldrar att undvika sociala kontakter. Uppmaningen gäller för ett par veckor framöver.

– Mitt råd är att tänka på att inte träffa så mycket folk om du har en liten ”spädis” hemma. Håll er lite hemma ett par veckor tills det lugnat sig, Lisa Labbé Sandelin.

Fakta

Det här är RS-virus:

RS-virus är ett mycket vanligt luftvägsvirus och det sprids lätt. Infektioner orsakade av RS-virus är därför vanligt förekommande, särskilt under vinterhalvåret. Viruset infekterar luftvägarna. För de flesta av oss passerar det som en lätt förkylning, men inte för alla. Ibland kan RS-virus orsaka betydligt allvarligare tillstånd med infekterade lungor. Hos barn under ett år är RS-virus den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektion. Även äldre och individer med immunbrist kan drabbas av allvarlig sjukdom.

Vissa barn är extra känsliga och för dem kan en RS-virusinfektion bli riktigt besvärlig. Därför är det viktigt att nyfödda barn, och särskilt de som tillhör någon av riskgrupperna, skyddas från smitta så långt det är möjligt, framför allt under det första levnadsåret.

Källa: rsvirus.se

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt