Annons:

SAMTAL FRÅN PATIENTER I KALMAR LÄN KAN HA LÄCKT

Foto: Pressbild

SAMTAL FRÅN PATIENTER I KALMAR LÄN KAN HA LÄCKT

Patienter i Kalmar län som ringde samtal till 1177 under 2013 kan ha fått sina samtal läckta.
– Som vårdgivare ser vi mycket allvarligt på det inträffade. Vår egen genomgång visar att samtal från Kalmar län kan ha funnits tillgängliga på internet. Därför gör vi nu en anmälan till Datainspektionen, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson i ett pressmeddelande.

Annons:

Under måndagen kom uppgifter om säkerhetsbrister med inspelade samtal till 1177 Vårdguiden på telefon. Berörda är framför allt regionerna Stockholm, Sörmland och Värmland som har avtal med underleverantören Medhelp.

Efter dessa uppgifter genomförde Region Kalmar län på eget initiativ en fördjupad kontroll av tidigare avtal kring 1177. Under en begränsad tidsperiod behövde dåvarande landstinget hjälp med bemanningen nattetid av 1177. Då anlitades Medhelp. Från 1 januari 2013 till och med den 13 januari 2014 skedde cirka 22 000 samtal nattetid till 1177 som handlades av Medhelp. Det är dessa samtal som kan ha funnits tillgängliga på internet. Enligt uppgifter från Medhelp har 55 samtal laddats ned från den nu stängda servern. Inget av dessa berör Kalmar län, enligt Medhelp.

Sedan januari 2014 har inte Region Kalmar län haft några affärsförbindelser med företaget kring sjukvårdsrådgivning.

– Invånare som ringer 1177 ska kunna känna sig trygga att personuppgifter inte kommer ut. Och det kan de också göra i Kalmar län, säger Ingeborg Eriksson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt