Annons:

  • ”Äldreupprorets” krav på politikerna

    Ingela Svensson (C), Dan Nilsson (S) Tomas Kronståhl (S), Sanna Risell Kron och Therese Ringdahl Nilsson

  • ”Äldreupprorets” krav på politikerna

    TV sändning Opinion Live

”Äldreupprorets” krav på politikerna

I torsdagskväll sände SVT Opinion Live från Västervik för att belysa problemen i äldreomsorgen. Kvinnorna som startat ”Äldreupproret” i Västervik ställde den politiska ledningen mot väggen. Programmet tog upp vanvård av äldre, tystnadskultur bland personal och ökad kompetens. Allt det kan sammanfattas med några ord från Therese Ringdahl Nilsson, som var en av de som startade Äldreupproret i Västervik.
- Det behövs mer kompetens uppåt i organisationen.

Annons:

Det var en välbesökt direktsändning i Bryggaren. Frågor som ”Äldreupproret” har satt fingret på engagerar verkligen människor i Västervik. Med i programmet var Yngve Gustafsson, professor i geriatrik, som inledde med att jämföra äldres rättigheter med djurens.

- Det är nog bättre att vara häst i det här landet än att vara en äldre människa. Hästar har lagstadgade rättigheter det har inte äldre.

På många håll i landet har vanvården av äldre lyfts fram på senare tid. En av dem som tagit strid mot vanvården är Therese Ringdahl Nilsson från Västervik som flera gånger sett hur hennes mormor farit illa på det särskilda boende hon bor på.

- Min mormor är blind, hör dåligt och har panikångest då hon inte känner sig trygg. Hon larmar på personal men det kommer ingen. Jag har hittat henne skrikande i sin säng när hon ber till gud om att någon ska komma för att hjälpa henne.

Inte en enstaka händelse

Sanna Risell Kron jobbar som undersköterska i Västerviks kommun. Hon gav sin bild av hur det är att jobba inom äldrevården.

- Det Therese berättar är inte en enstaka händelse. Det händer nästan varje dag. Vi som arbetar inom äldreomsorgen har ingen organisation vi släcker bränder hela tiden.

Hon tog också upp tystnadskulturen som råder inom äldreomsorgen i dag.

- De är få som vågar berätta om den situation som finns ute på våra särskilda boende. De är rädda för repressalier från arbetsgivaren.

Dan Nilsson (S) kommunalråd, säger sig ha hört talas om tystnadskulturen men att det var så utbrett visste han inte om.

- Vi måste arbeta för att få bort tystnadskulturen. Vi har gjort en stor satsning på att utveckla den systematiska arbetsmiljön.

En annan fråga som kom upp var bristen på utbildad personal inom äldreomsorgen.

- Vi har satsat på att låta undersköterskor få möjlighet att studera till specialistundersköterskor, sa Tomas Kronståhl (S), tidigare kommunalråd i Västervik.

Therese Ringdahl Nilsson var inte nöjd med de svaret.

- Det behövs mer kompetens bland personalen, ja, men det krävs också mer kompetens uppåt i organisationen.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt