Annons:

  • Hur ska äldreomsorgen förändras?

    Dan Nilsson Tomas Kronståhl, båda (S)

  • Hur ska äldreomsorgen förändras?

    Tommy Ivarsson och Dan Larsen båda (SD)

Hur ska äldreomsorgen förändras?

Det finns flera svar på hur Västerviks kommun ska förbättra äldreomsorgen. En sak som står klar är att alla vill se förbättringar, men det som står i vägen för en förändring är de olika uppfattningarna om hur och vad som krävs för att en förändring ska ske. Där är oenigheten väldigt stor. Det finns också skillnader i synen på arbetet i äldreomsorgen bland de anställda. Allt är inte bara svart.

Annons:

I programmet Opinion Live talas det om tystnadskultur och det är utbrett bland de anställda inom äldreomsorgen i Västervik. En av få undersköterskor som berättar öppet om situationen på de särskilda boendena i kommunen är Karin Bagge Johansson som arbetar på Korallen i Västervik.

- Vi hinner inte med det arbete som vi vill kunna utföra. Vi har inte tid att prata med de äldre, vi springer från den ena till den andra. Vi skulle vilja kunna sitta ned hos våra boende i några minuter och lyssna på vad de har att säga, men den tiden finns inte. Man är frustrerad varje dag man går hem från jobbet.

Fia Wilensjö som är aktivitetssamordnare för äldre i Västerviks kommun har en helt annan bild av äldreomsorgen hon anser att det finns ljusglimtar.

- Jag vill inte svartmåla äldreomsorgen så mycket som man gör. Vi försöker göra så mycket bra för de äldre och sätter individen i fokus. Varje människa ska få känna att de är en egen person.

Politiken

Många representanter för de politiska partierna som sitter med i kommunfullmäktige var på plats under torsdagskvällen. En del av dem ger sin syn på hur äldrevården ska förändras till det bättre.

- De stora utgiftsposterna i kommunens budget är äldreomsorg och skola. Det finns inte så mycket mer pengar att lägga in i de systemen, säger Tommy Ivarsson Sverigedemokraterna.

För att få mer resurser till äldreomsorgen ska kommunen minska antalet mellanchefer och låta de gå ut i verksamheten.

Dan Nilsson (S) ser problemet på ett annat sätt.

- Jag ser gärna att det tillförs mer resurser från staten för att äldreomsorgen ska bli bättre i Västervik och i hela landet.

Leif Svensson (V) villtesta sex timmars arbetsdag för personal inom äldreomsorgen.

- Vi måste också inse att det behövs mer ekonomiska resurser från staten, ner till kommunerna som  därefter fördelas ut till äldreomsorgen.

Jonas Jalkteg (W) vill se en höjd kommunalskatt även om den skatteökningen blir lika hög för alla kommuninvånare. Han menar att de viktigaste frågorna i en kommun är vård, skola och omsorg.

- Hellre det än dolda avgifter från kommunala bolag.

Jacob Hoffsten (SV) ser annorlunda på frågan.

- Det måste till mer pengar från staten. De senaste åren har det blivit 187 miljardärer i Sverige, var har de fått sina pengar ifrån? Man måste börja beskatta de som har mycket pengar på ett annat sätt i Sverige och föra ut de pengarna till vård, skola och omsorg.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt