Annons:

Ny tobakslag införs vid halvårsskiftet – så hög blir taxan

Ny tobakslag införs den första juli i år.

Ny tobakslag införs vid halvårsskiftet – så hög blir taxan

Från och med den första juli 2019 kommer en ny taxa för prövning och tillsyn av handel med tobaksprodukter och liknande produkter att inrättas i Sverige. Det gör att butiker måste ha tillstånd för att sälja tobak och butikerna måste ha ett rent CV för att få tillstånd att sälja tobak.

Annons:

Det kommer vara Miljö- och byggnadskontoret som handlägger ansökan om att få sälja tobak. Prövningen är liknande den som finns idag för att få tillstånd att sälja alkohol. Det innebär att butiker nu ska ansöka om de vill sälja tobak, E-cigaretter, folköl och receptfria läkemedel.

Samtidigt som den nya lagen införs för tillståndsprövning finns förslag på vilken taxa som Miljö- och byggnadskontoret ska ta ut för tillståndsprövningen. 

Timpriset föreslås bli 941 kronor per timme. 

När lagstiftningen nu skärps gäller att butiker som vill sälja tobak måste ha ett rent CV.

– Vi har sett flera butiker i framförallt Västervik som sålt cigaretter med bland annat arsenik i för ett par år sedan, det vill vi komma bort ifrån. Vill man sälja tobak även efter den första juli ska man kunna uppvisa ett rent CV, säger Akko Karlsson, vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt