Annons:

”Hade vi inte fattat något beslut om P – avgifter hade P-skivan försvunnit”

P-Skivan blir kvar i centrum - Parkeringsavgifter införs i Västervik på övriga parkeringar

”Hade vi inte fattat något beslut om P – avgifter hade P-skivan försvunnit”

Alla mynt har två sidor menar Conny Tyrberg (C). Att låta P-skivan vara kvar med fria parkeringar i centrala Västervik innebär att övriga parkeringar måste beläggas med avgift. Både för att kommunen ska få in intäkter men också för att det ska bli mer rotation på bilarna som står parkerade på de i dag avgiftsfria parkeringsplatserna.

Annons:

Samhällsbyggnadsenheten har gjort en ögonblicks studie av vilka bilägare det är som parkerar sina bilar på Skeppsbrokajen i Västervik, mellan klockan 10 och 11 den 25 februari i år. Studien visade att mer än en tredjedel (34 procent) av bilarna tillhör personer som bor mindre än 500 meter från parkeringen. 38 procent tillhör personer som har mer än 2,5 kilometer från Skeppsbrokajen. 15 procent bor i områden med starka kollektivstråk, (Gamleby, Almvik, Ankarsrum och Gunnebo). Endast sex procent av bilarna tillhör personer som bor i områden utanför kollektivstråk och sju procent bor utanför kommunen.

- 34 procent av fordonsägarna har med stor sannolikhet gratis boendeparkering på en parkering i Västerviks centrum, säger Conny Tyrberg.

Beslutet är fattat

När de nya parkeringsautomaterna är programmerade kommer de att sättas upp på åtta parkeringar i Västervik, inte fyra som det tidigare förslaget. De parkeringarna är:

·        Skeppsbron inklusive Magasinet

·        Garvaren

·        Järnvägsstationen

·        Fängelsetorget

·        Norra Hallströmsgatan

·        Gamla Kyrkogården

·        Stenhamra

·        Norra Strandvägen

 

- Vid järnvägsstationen har kommunen under en lång tid fått kritik för att de bilar som står där ägs av boende i närheten, säger Conny Tyrberg.

Månadsavgiften kommer att sänkas enligt det tidigare förslaget, från 500 kronor i månaden till 350 kronor i timmen. Det kommer också att införas en två veckors avgift på 175 kronor.

P-skivan blir kvar

Beslutet innebär att P-skivan med avgiftsfria parkeringar i centrala Västervik blir kvar.

- Den blir kvar trots att handlare i centrum inte kan säga att handeln har ökat efter att den infördes, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Han säger också att beslutet om att låta P – skivan vara kvar ligger till grund för beslutet att avgiftsbelägga de övriga parkeringsplatserna.

- Vi styrs av en parkeringsstrategi som alla partier var överens om när det beslutet togs för knappt ett år sedan. Vi måste förhålla oss till den. Hade vi inte fattat beslut om P – avgift skulle P – skivan tagits bort.

Conny Tyrberg menar att det som verkligen engagerar bilister idag är bristen på parkeringsplatser, då mer än 90 procent av alla platser är upptagna.

- Man är bara glad när man hittar en parkering i dag. Då spelar det inte någon roll om man får stoppa i några kronor i en P -automat.

Beslutet som fattades under tisdagen gör också att förslaget om att bygga ett parkeringshus på Läroverksplan läggs på is.

- Det kostar alldeles för mycket att göra ett sådant. Nu ska vi se vilka effekter som detta ger säger Conny Tyrberg.

Dan Nilsson ser en annan fördel med att avgiften införs.

- Nu kan vi lägga mer pengar till skolan och äldreomsorgen istället.

Harald Hjalmarsson (M) var inte nöjd med beslutet.

- Vi i Västerviks Alliansen anser att beslutet skulle fattas i kommunfullmäktige, nu gjorde det inte det. Vi yrkar också på ja till P-skiva och nej till parkeringsavgift.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt