Annons:

Majoriteten vill få till en bättre väg mot Linköping

Conny Tyrberg (C), Dan Nilsson (S), Akko Karlsson (MP)

Majoriteten vill få till en bättre väg mot Linköping

Under 2019 kommer region Kalmar län att ta fram ett handlingsprogram för kommande infrastruktursatsningar i länet. Högst upp på den listan vill majoriteten i Västerviks kommun att riksväg 35, från Överum till länsgränsen mot Östergötland, ska stå.
- En sådan satsning är väldigt viktig för Västerviks kommun, då det gäller arbetsmarknad, sjukvård och kommunens utveckling, säger Conny Tyrberg (C).

Annons:

Det är inte första gången som Västervikspolitiker har försökt kroka arm och få till en stor satsning på riksväg 35 men inga intentioner har lyckats de senaste åren. Förra gången som en del av riksväg 35 breddades var 1995.

Nu hoppas man kunna få draghjälp av Östergötland som satsar på riksväg 35 mot Åtvidaberg.

- Det är en av de strategiska frågorna som har störst betydelse för kommunen och länets utveckling, ekonomiskt och befolkningsmässigt, säger Dan Nilsson.

Han tittar norr ut och pekar på den industri som finns framförallt i Överum.

- Där finns ett antal konkurrenskraftiga industrier som är hämmade på ett logistiskt sätt.

Nu startar kommunen ett arbete med att ta fram ett nytt och bredare underlag än vad som gjorts tidigare.

- Detta underlag ska redovisas för beslutsfattare på olika nivåer i samarbete med region Kalmar län och Östergörlands län samt Linköpings och Åtvidabergs kommuner, säger Conny Tyrberg.

Vill ha 2 plus 1 väg

Majoriteten C, S och MP har en hel del samsyn i frågan, men när det gäller vilken typ av väg som ska byggas är de inte helt överens.

- Vi är inne på att det ska vara en robust väg som ger säkra persontransporter, säger Akko Karlsson (MP).

Centerpartiet och Socialdemokraterna ser inget fel i det uttalandet, men går lite längre i sina visioner.

- Det ska vara en 2+1 väg med minst 100 kilometer i timmen. Vi ligger till så geografiskt att vi inte kan minska restiden med annat än att öka farten, säger Conny Tyrberg.

Akko Karlsson vill se gång – och cykelbanor mellan de minde byarna längs med riks väg 35 och strategiskt utplacerade trafikställplatser där människor kan parkera sina bilar vid samåkning eller när de tänker ta bussen.

Majoriteten ser inte den här satsningen som något hinder för att även Tjustbanan ska utvecklas.

- Det är en annan fråga säger Conny Tyrberg.

Nu hoppas man att regionen i Kalmar län tar till sig av det arbete som ska göras i år och att Trafikverket till sist lyssnar på Västerviks begäran om bättre vägnät. Vägplanen ska vara klar 2021 mellan Överum och Åtvidaberg. Färdig väg till Åtvidaberg ska vara klar senast 2024.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt