Annons:

Kommunens ersättningskrav för oljesaneringen: 846 000 kronor

Västerviks kommun har skickat in sina ersättningsanspråk för de insatser som räddningstjänsten hade för att sanera oljan efter det grundstötta fraktfartyget Makassar highway, i somras. Sluträkningen hamnade på 846 532 kronor.

Annons:

Det var i slutet av juli förra året som fraktfartyget Makassar highway gick på grund utanför Loftahammar och kusten längs Flatvarp blev förorenad av olja som flöt i land. Västerviks kommun har summerat kostnaderna för insatsen för att rena kusten och frakta bort oljan.

- Vi har ansökt om att få 846 532 kronor från Myndigheten för samhällsskydd och Beredskap (MSB), säger säkerhetschef Joakim Jansson.

Någon ersättning har ännu inte kommit till kommunen, men Joakim Jansson har en förhoppning om att den inte är allt för långt borta.

- Om någon månad eller så hoppas vi att vi får den ersättningen.

Anledningen till att kommunen väntat tills i februari med att skickat in ersättningsunderlaget är att man inväntat samtliga fakturor och att man nu anser att man har fått in alla. Skulle det vara så att någon faktura skulle komma in senare går det bra att komplettera ansökan med den.

De markägare som har fått sin kustremsa förstörd av oljeutsläppet får söka ersättning via sitt försäkringsbolag.

Ska besiktiga området i vår

Saneringsarbetet höll på en bra bit in på hösten och avbröts innan vintern kom. Hur mycket arbete som återstår av att rensa kusten från olja är svårt att säga i dagsläget.

Det kommer att genomföras en besiktning av området i vår, därefter får man ta ställning till om det behövs göras fler insatser efter oljeutsläppet, säger Joakim Jansson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt