Annons:

Stranden i Flatvarp ska inspekteras i slutet av mars

Stranden och stenarna längs Flatvarp ska inspekteras i slutet av mars.

Stranden i Flatvarp ska inspekteras i slutet av mars

Den 25 mars startar inspektionen av strandkanten i Flatvarp efter oljeutsläppet som skedde utanför Loftahammar under sommaren 2018. Men alla olja kan man inte få bort, utan att det påverkar den biologiska mångfalden negativt.

Annons:

Miljö- och byggnadskontoret i Västervik har avsatt en hel vecka för att inspektera strandområdet där oljan från det grundstötta lastfartyget Makassar highway flöt i land.

– Vi är tre personer från miljö- och byggnadskontoret som kommer att inspektera området, säger miljöinspektör Lars Holgersson.

Stora ytor rengjordes

Under sommaren och hösten 2018 rengjordes stora ytor av kustremsan längs Flatvarp och öarna utanför med hjälp av bark och att skrubba bort oljan som låg på land. Nu vill man kontrollera att om det finns olja kvar inför fågelhäckningen.

– Upptäcker vi inte något nytt som kommit loss under vintern kommer vi troligtvis låta naturen ha sin gång och den olja som fortfarande finns i området ligga kvar.

Lars Holgersson hade hoppats att det hade varit mer is under vintern som hade skrapat loss en del av den olja som satt fast på stenarna.

– Den oljan hade då följt med ut i havet när isen försvann och senare blivit uppäten av bakterier.

Det går inte att ta bort all olja i hela området utan att göra större skada på naturen än det redan är.

– Vi har gjort det vi kan för att inte störa den biologiska mångfalden. Om vi skulle gå in med högtryckstvätt skulle vi förmodligen göra större skada än nytta, säger Lars Holgersson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt