Annons:

Äldreboende klarade inte livsmedelskontroll

Ett äldreboende i Västerviks kommun fick en avvikelse vid en livsmedelskontroll i mitten av februari i år. Kontrollen gällde hur det särskilda boendet klarade de hygieniska grundförutsättningarna. Vid miljö – och byggnadskontorets inspektion fann man brister i hur kontroll på temperaturen på maten som levererades till köket inte gjordes regelbundet. Är maten inte tillräckligt kyld kan det leda till sjukdomar hos äldre med nedsatt immunförsvar.

Annons:

Kontrollerna som genomfördes i februari i år gällde hur det särskilda boendet hanterad hygienen. Det gällde utformning och underhåll av lokaler, säker hantering och separering av matvaror, rengöring, personlig hygien och temperatur.

Avvikelsen som kom fram vid inspektionen gällde att matlagningsköket inte kontrollerade temperaturen på de varor som man fick till sig.

- Det är viktigt att man sköter kontrollen av temperaturen och att kylningen av varorna ska vara obruten, säger Livsmedelsinspektör Rada Dobriyanova, vid miljö-och byggnadskontoret i Västervik.

Lagkravet är att livsmedelsföretag inte får ta emot råvaror eller ingredienser som är eller anser förorenade eller smittade med giftiga ämnen. Sådana ämnen kan uppstå i varor som levereras under en transport.

Vad kan inträffa om maten inte är tillräckligt kyld under transporten?

- Varan kan vara dålig, det skulle kunna leda till att de som äter maten blir sjuka. Det är speciellt viktigt att temperaturen kontrolleras kontinuerligt som ska serveras på ett äldreboende, då personerna som bor där har försvagat immunförsvar.

Följer inte rutinerna

Äldreboendet som inte serverar tillagad mat utan gör smörgåsar, har vid tidigare tillfällen fått påpekande om samma problem.

- Vi har påpekat att de måste göra kontinuerliga kontroller av temperaturen på de varor som levereras till det särskilda boendet, men de gör det inte. De följer helt enkelt inte sina rutiner.

Vid inspektionen i mitten av februari visste ingen i personalen om att det fanns en rutin om att temperaturen skulle tas vid leverans. Kontrollen görs när maten lastas från transporten och tas emot av personalen. Temperaturen ska noteras vid kontrollen och signeras av personal att det var rätt temperatur på varorna.

- Det är viktigt att man följer rutinerna, speciellt om det blir en varm sommar, då bakterier lätt bildas i mat som inte är tillräckligt kyld, säger Rada Dovbiyanova.

Rapporten är nu skickad till socialförvaltningen.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt