Annons:

Hitta ut – Förra årets succé genomförs i år igen

Lennart Sturesson, Kenneth Carlsson, Lena Eliasson - Lööf och Jakob Lööf

Hitta ut – Förra årets succé genomförs i år igen

”Hitta ut” är en aktivitet för hela familjen där det gäller att hitta så många kontroller (Checkpoints) som möjligt i Västervik med omnejd. I år har man sex månader på sig att hitta 110 olika kontroller som gömmer sig på olika platser.
- Vi vill att människor ska upptäcka hur fint det är i sitt närområde genom att gå ut i naturen, säger Jakob Lööf, vid Västerviks Orienteringsklubb (VO), som driver projektet.

Annons:

2018 var det första året som VO genomförde projektet ”Hitta ut”. Det innebär att klubben placerar ut 110 olika kontroll stolpar med en kod, där deltagare ska leta upp och klicka på med hjälp av en app i mobiltelefonen.

Det är sju personer i projektgruppen som alla jobbar ideellt med ”Hitta ut”. En av dem är Jakob Lööf.

- Vi var med i det här för första gången 2018 och vi hade nästan 1 400 personer som var med och letade efter kontrollstolparna som placerats ut på olika platser i och i närområdet runt Västervik.

Tanken med projektet är att få människor att gå ut och hitta andra platser i Västervik de aldrig tidigare har besökt.

- Förra året fick vi väldigt många reaktioner från människor som hade upptäck platser de aldrig tidigare varit på, även o de bott här i 30 år.

Skickar ut en karta

När man orienterar är kartan en väsentlig del av utrustningen för att hitta rätt. Just kartan håller nu projektgruppen på att färdigställa.

- Vi har varit ute och satt upp 110 olika kontrollstolpar på olika platser. De platserna har vi nu markerade på kartan som kommer att skickas ut till samtliga hushåll i kommunen den 10:e april, säger Lena Eliasson – Lööf, en annan deltagare i projektgruppen.

I år har man förändrat kontrollplatserna något.

- Vi har tagit bort några kontroller för att ersätta dem med andra platser. Bland annat har vi tagit med Piperskärr i år och området runt Maren i Gertrudsvik. En av kontrollerna finns vid det nybyggda fågeltornet, så att folk ska hitta dit också.

Får pris för sitt arrangemang

Det är viktigt att människor är ute och rör sig på olika sätt. Kontrollerna är placerade så att man kan ta sig dit med hjälp av cykel eller att gå. Västerviksborna nappade ordentligt på arrangemanget förra året och VO lockade ut nästan 1 400 deltagare. Det var den förening i hela Småland som lockat flest deltagare och det under första året. I kväll får VO ta emot priset för att ha lyckats så bra.

Vad är det som gör att Västerviksborna vill vara ute i naturen?

- Invånarna verkar vara engagerade i sin ort och många tycker om att vara ute i naturen och ser det som en tillgång, säger Jakon Lööf.

De som vill vara med i årets ”Hitta ut” ska titta i sin brevlåda den 10:de april, då projektet startar och det håller på tills den 31 oktober.

- För varje kontroll man hittar och klickar på med sin mobiltelefon, får man en lottsedel. Vi har fått många fina priser av näringslivet i Västervik som stöttar oss väldigt mycket, säger Lena Eliasson -Lööf.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt