Annons:

Mediciner delas ut fel fyra gånger per dag i omsorgen

Ingela Svensson, Jörgen Olsson och Jon Sjölander

Mediciner delas ut fel fyra gånger per dag i omsorgen

Fyra personer per dag som har omsorg i Västervik får fel eller inte sin medicin alls per dag. Det visar patientsäkerhetsberättelsen för 2018 och redovisats för socialnämnden. Samma handling visar att det sker mer än sju fallolyckor per dag inom äldreomsorgen.

Annons:

Patientsäkerhetsberättelsen tar sina uppgifter från de avvikelserapporter som personalen inom omsorgen lämnar in. Totalt har det rapporterats in 5 073 avvikelserapporter av personalen. Det är en ökning av avvikelserapporter med drygt 960 stycken sedan förra året.

Då det gäller avvikelser av medicinering är det 1 407 avvikelser. Nedbrutet är det 672 personer som inte fått sin medicin alls och 650 personer som fått fel eller feldoserad medicin. I 85 har personalen inte signerat att de delat ut medicinen. När det gäller fallolyckor har det rapporterats 2 634 stycken. Det är dessa två områden som står för mer än 90 procent av avvikelserapporterna.

Vad beror det på att avvikelserapporterna har ökat med nästan 1 000 stycken på ett år?

- Vi uppmanar alla anställda att fylla i rapporter och nu har vi också sett till att det är lättare att rapportera avvikelser. Det är den stora anledningen till att avvikelserapporterna ökar, säger socialchef Jörgen Olsson.

Finns det ett mörkertal där personal inte har lämnat in någon avvikelserapport?

- Nej, den respekten har vi för våra anställda. Det finns inget mörkertal, säger Ingela Svensson, ordförande i socialnämnden.

Hon upplever det som om alla medarbetare vet om att de ska skriva avvikelserapporter och att det görs fullt ut.

Antal fallolyckor ökar också, varför inträffar så många inom omsorgen?

- Det är samma sak där att personalen har blivit bättre på att skriva avvikelserapporter, säger Jörgen Olsson.

Finns det ingen koppling till att fler personer drabbas av frakturer vid fallolyckor och att antalet fallolyckor ökar från 28 till 41?

- Nej, där finns ingen koppling. Antalet frakturer kan variera väldigt från år till år, säger Jörgen Olsson.

Läkemedelsrobot

Jon Sjölander (M) har tittat på hur fler äldre ska få sin medicin på ett mer tryggt sätt.

- Jag har tittat på att ha läkemedelsrobotar som först doserar medicinen till den boende och sedan säger till att medicinen ska tas. Det skulle göra att äldre skulle få en påminnelse om att ta sin medicin och lugna de anhöriga. Samtidigt finns det en möjlighet att spara pengar genom att personal inte behöver åka hem till de äldre för att ge medicin. De anställda kunde användas till andra arbeten.

Kan man lägga ansvaret att ge medicin på en robot?

- Det kan jag inte svara på utan det får professionen svara på, säger Jon Sjölander.

Det förslaget och fler förslag om hur äldreomsorgen ska kunna få hjälp av ny teknik kommer socialförvaltningen att få utreda. Svaret ska komma så fort som möjligt.

- Vi har inte satt någon tidsgräns när förslaget ska lämnas till nämnden säger Jörgen Olsson.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt