Annons:

Kvinnor känner sig betydligt mer otrygga än män

Foto: Pixabay

Kvinnor känner sig betydligt mer otrygga än män

Ny statistik visar att det är stora skillnader i trygghet mellan män och kvinnor. Det är unga kvinnor som är den del av befolkningen där unga känner sig mest otrygga.
Det visar rapporten "Svenskarna och Trygghet 2018".

Annons:

I dag är det internationella kvinnodagen och fortfarande finns det stora skillnader mellan män och kvinnor. Det återspeglar sig inte minst när det gäller hur trygga, eller otrygga, kvinnor och män känner sig.

När det gäller den upplevda otryggheten i samhället och hemmet råder det markant skillnad mellan män och kvinnor. 

Kvinnor känner sig i allmänhet mindre trygga än män. Det handlar om 69 procent respektive 74 procent. Särskilt unga kvinnor känner sig minst trygga. 

Fler än var tredje kvinna är orolig för att det ska ske ett inbrott i deras hem, jämfört med var fjärde man.

– Det finns flera faktorer som skapar en känsla av både otrygghet och maktlöshet hos framförallt yngre kvinnor i samhället. Kvinnor ges ofta trygghetfrämjande råd som nästan alltid handlar om att inte göra saker, exempelvis att inte gå ute ensam på kvällen eller låta bli att följa med främlingar. Män förväntas istället att aktivt agera och söka upp åtgärder för sin otrygghet, säger Kristina Wicksell, jämlikhetsexpert på Make Equal, i ett pressmeddelande.

"Ökar känslan av trygghet"

Det visar sig även i statistiken, då män – trots att de generellt är mindre oroliga än kvinnor – oftare investerar i trygghetsåtgärder som inbrottslarm. Mer än hälften av männen anser sig också ha kunskap om hur man ska agera vid inbrott i hemmet, medan samma siffra för kvinnor är något fler än var tredje.

– Tanken på att råka ut för ett inbrott kan naturligtvis kännas obehaglig och främmande för de flesta. Att sätta sig in i rutiner och åtgärder vid inbrott gör att vi kan tänka mer rationellt om situationen skulle uppstå. Därmed blir det lättare att slippa ödsla energi på oroliga tankar. Att investera i trygghetsåtgärder som säkerhetsdörr och inbrottslarm är åtgärder som ökar känslan av trygghet, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Mest otrygga känner sig kvinnor i Gävleborg, Skåne, Blekinge, Örebro och Stockholm. Mest trygga känner sig kvinnor på Gotland, Värmland, Västernorrland och Södermanland.

Rapporten "Svenskarna och Trygghet 2018" är en årlig undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt