Annons:

Kraftig ökning av anmälda krigsbrott –

Migrationsverket anmäler fler krigsbrott till Polisen. Foto: Pressbild

Kraftig ökning av anmälda krigsbrott – "En ambitionshöjning"

Debatten om vad som ska hända med svenska medborgare som deltagit i terrorgruppen Islamiska staten är hård just nu. Samtidigt meddelar Migrationsverket att man anmäler misstänkta krigsbrott i mycket större utsträckning.
–Det här är resultatet av en tydlig ambitionshöjning i frågan från myndigheten under senare år, säger Oskar Ekblad, sektionschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Annons:

2016 fördjupade Migrationsverket, Åklagarmyndigheten och Polisen sitt samarbete när det gäller att upptäcka misstänkta krigsbrott och brott mot mänskligheten i de ärenden som hanteras av Migrationsverket. 

Nya samverkansformer har bildats och myndigheterna har haft gemensamma utbildningsinsatser.

Förra året ökade antalet anmälda ärenden från Migrationsverket rejält. Totlat upprättades 135 ärenden om misstänkt krigsbrott eller brott mot mänskligheten till polisen, jämfört med 52 ärenden 2017. Under 2016 handlade det om 43 ärenden.

"Kan få fram viktig information"

Anmälningarna gäller både asylärenden och andra typer av uppehållstillstånd, och det kan bland annat handla om att en person har poserat på bild med döda eller genom sin militärtjänst misstänks ha deltagit i krigsbrott.

Migrationsverket menar att ökningen är resultatet av ett långsiktigt arbete, där myndigheten har utvecklat förmågan att upptäcka krigsbrott och folkrättsbrott de senaste åren.

– När vi ser indikationer på misstänkt krigsbrott kan våra handläggare, med stöd från specialisterna, ställa initierade frågor kring exempelvis specifika förband eller stridande grupperingar. På så sätt kan vi få fram viktig information som ligger till grund för anmälningarna, säger Oskar Ekblad.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt