Annons:

Bidrag till Speedway Ja – Nej till konstförening

Västerviks Speedway får en kvarts miljon i kommunen. Foto: Ossian Mathiasson

Bidrag till Speedway Ja – Nej till konstförening

Västerviks Speedway får 250 000 kronor i marknadsföringsbidrag, vilket inte är så mycket som man hade ansökt om. Tjustbygdens konstförening får ingenting, av de 110 000 kronorna de ansökt om.

Annons:

Förra året fick Västerviks Speedway 200 000 kronor i marknadsföringsbidrag av Västerviks kommun. I år höjs det bidraget med 50 000 kronor, vilket gör att de får 250 000 kronor av Västerviks kommun. Även om det är en ökning av förra årets bidrag så ville föreningen ha 400 000 kronor för den marknadsföring som klubben gör när matcherna sänds via Tv både nationellt och internationellt.

– Man tävlar i en internationell liga som har stor spridning, säger Dan Nilsson, ordförande i kommunstyrelsen.

Marknadsföringsbidraget betalas ut om klubben fortsätter att köra under namnet Västerviks Speedway. Förra året sågs matcherna av 22 896 åskådare, ett snitt på 2 544 personer och laget lyckades komma på fjärde plats i elitserien.

Nej till konstföreningen

Samtidigt som Västerviks Speedway får ökat marknadsföringsbidrag, så nekas Tjustbygdens konstförening det marknadsföringsbidrag som de ansökt om.

– Marknadsföringsbidrag handlar om att en förening marknadsför kommunen, inte att kommunen ska marknadsföra en förening. Det finns andra kanaler inom kommunens verksamhet som Tjustbygdens konstförening kan ansöka om medel till att marknadsföra sig. Det hela handlar med andra ord om ett missförstånd, säger Dan Nilsson.

Hur påvisas skillnaden?

Enligt kommunstyrelsen, som i stort sett var enig i beslutet (Mariann Gustafsson (V) var emot att ge marknadsföringsbidrag till Västerviks Speedway), är det lättare att räkna ut vilken nytta kommunen får av att ett idrottslag som Västerviks Speedway sprider marknadsföring om Västervik, än om en konstförening gör det.

– Det är ett annat sätt att beräkna kommersiella grunder med att köpa marknadsföring av ett idrottslag än av en konstförening, säger Dan Nilsson.

Han trycker på att Tjustbygdens konstförening kan ansöka om att få bidrag från andra delar av kommunen som riktar sig till att stödja föreningsverksamheter. Han anser att konstföreningen gör ett fantastiskt arbete som försöker sprida perspektiv inom kulturområdet för kommunens medborgare.

Västerviks kommun stödjer andra kulturverksamheter så som Visfestivalen och då är det också för att namnet Västervik sprids nationellt och i viss mån även internationellt.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt