Annons:

Undernäring är ett växande problem bland äldre

Camilla Ed - Sjöbäck, Eva - Lena Eklöv och Kerstin Arvidsson.

Undernäring är ett växande problem bland äldre

700 av kommunens personal som tar hand och äldre och svårt sjuka får under onsdagen och torsdagen utbildning i basal nutrition. Det behövs då befolkningen blir äldre och flera av dem slutar att äta, vilket ger personalen nya utmaningar som de måste kunna hantera, för att de äldre inte ska bli undernärda.

Annons:

Målgruppen för utbildningen som sker på Arenan hos Västervik Resort AB, är vård – och omsorgspersonal, enhetschefer, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor. Utbildningen ska ge en kunskapsgrund och vara en bas ute i verksamheterna, för ett fortlöpande kvalitetstänk och ansvarstagande i nutritionsfrågor.

Föreläsare under onsdagen är Nutritionssköterskorna Eva – Lena Eklöf, från Västerviks kommun och Camilla Ed Sjöbäck, från Kalmar samt dietist Kerstin Arvidsson från Region Kalmar.

- Det är oerhört viktigt att de äldre och sjuka kan behålla sin livskvalitet. Därför är det viktigt att personalen som arbetar med dem ser tecken på när en person slutar att äta och påbörja processen tidigt, säger Kerstin Arvidsson.

Undernäring vanligt

Det blir mer och mer vanligt att äldre och sjuka människor slutar att äta och att de blir undernärda.

- Man måste vara lyhörd som personalgrupp för att se tecken och hinna bromsa undernäringen i tid, säger Eva – Lena Eklöf.

Det är just personalgruppen tillsammans som ska väga in sina erfarenheter om de personer som de vårdar och ger omsorg som är en viktig del av omsorgsarbetet och det som utbildningen bland annat går in på.

- Det är viktigt att hitta verktyg för att personer ska känna längtan efter mat. Det kan vara så att om att fysioterapeut aktiverar en äldre så den känner hunger, att vårdpersonal försöker sitta med när de äldre äter och försöka få in fler mål under dygnet.

Enligt Kerstin Arvidsson är det arbetsteamet som själva måste vara påhittiga och inspirera varandra och de äldre för att undvika undernäring hos de som vårdas.

Finns resurserna?

I Västerviks kommun har äldrematen diskuterats en tid. Det finns till exempel ett fall där en äldre kvinna har avlidit, där undernäring har varit en av anledningarna till att kvinnan avled. Andra exempel är hur anhöriga sett hur maten står orörd framför de äldre som har hemtjänst, där ingen hjälpt till med att ge den multisjuka någon mat.

Finns det ekonomiska resurser ute i verksamheterna, för att hinna med det arbete som ni förespråkar i den här utbildningen?

- Ja det finns det, säger Kerstin Arvidsson.

Samtidigt lyfter hon vikten av teamarbetet och att involvera de anhöriga i arbetet.

- Målet med dagen är att ge kunskap och möjligheten för arbetsgruppen att själva hitta hur ett förbättringsarbete ska fungera just för de äldre och sjuka de ansvarar för.

Vad tycker du om den satsningen som kommunen gör i och med den här utbildningen?

- Det är en fantastisk satsning som görs för att äldre och sjuka ska slippa att bli undernärda, säger Kerstin Arvidsson.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt