Annons:

  • ”Rädda Klimatet” – Skolstrejk för ett bättre klimat

    Lidhemsskolan demonstrerar för ett bättre klimat

  • ”Rädda Klimatet” – Skolstrejk för ett bättre klimat

    Mea Bovinder

”Rädda Klimatet” – Skolstrejk för ett bättre klimat

Några klasser från Lidhemsskolan och en klass från Alpha skolan i Västervik, deltog i manifestationen för att ”Rädda Klimatet” på Spötorget i Västervik. Många vuxna stannade till och deltog i protesterna.
- Så länge det är lönsamt att producera varor sker inte någon förändring, sa Babbsan Kide, som var en av de som protesterade.

Annons:

Sedan den 30 november 2018 har några tappra personer protesterat i Västervik, under Fridays for Future. Rörelsen som Greta Thunberg startade för mer än ett år sedan. Nu har den växt sig stark över stora delar av världen och fredagen den 15 mars var det skolstrejk för klimatet i minst 1 446 städer runt om i världen, de flesta i Europa.

Varför fortsätter ni att protestera för ett bättre Klimat, vecka efter vecka?

- Klimatet är den viktigaste frågan just nu. Det måste till snabba förändringar inom politiken, säger Emilia Lönegren, en av deltagarna.

Måd Harnell som deltagit i alla protesterna sedan starten säger.

- Politikerna måste vakna och inse att det är den viktigaste frågan. En del politiker har gjort det men de fegar ur och vågar inte ta obekväma beslut för att de vill inte mista sitt väljarstöd.

Hon tycker att alla människor måste få upp ögonen för det som håller på att hända med klimatet i världen.

Babbsan Kide vill lyfta fram hur konsumtionen idag har ökat och det måste komma en vändpunkt snart.

- Så länge det inte är lönsamt att producera varor sker ingen förändring. Om vi håller på att utnyttja jordens resurser som vi gör tar vi de resurserna från våra barnbarn, säger hon.

För lite information

Under fredagen var det många demonstrationer, skolstrejker i Sverige. Klimatfrågan lyftes fram tydligt men ändå anser Göran Nordström, som var med och startade protesterna i Västervik att det inte räcker.

- Informationen är inte alls tillräcklig. Om en stor naturkatastrof, som en tornado, skulle hota en stad som Västervik, skulle alla myndigheter informera befolkningen om hur de ska agera. Nu sker knappt någon information alls om klimathotet, fast det är mycket värre.

Skolklasser

Några skolklasser deltog i protesterna för ett bättre klimat. En klass från Lidhemsskolan och en klass från Alpha skolan deltog.

Den som tog initiativet till att delta i skolstrejken var Mea Bovinder som går i klass fem på Lidhemsskolan.

- Jag tycker att alla, både barn och vuxna har rätt till en bättre miljö. Jag har alltid tyckt att det varit spännande med naturen och miljön, därför vill jag att vår klass ska vara med och skolstrejka, säger Mea Bovinder.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt