Annons:

Moderaterna ser risker med SFI på Gymnasiet

Elin Landerdahl Jon Sjölander, moderaterna.

Moderaterna ser risker med SFI på Gymnasiet

Moderaterna i Västerviks kommun vill stoppa SFI (Svenska för Invandrare) från att flytta in i gemensamma lokaler med gymnasiet. Anledningen är den riskanalys som skolan, Komvux och räddningstjänsten har gjort, där bland annat drogförsäljning är en viktig fråga och skolan ser även risk för att trängsel och hedersrelaterade brott gör att det kan bli svårt att upprätthålla ordningen på skolan.

Annons:

År 2014 startade en utredning för att se över lokaler för olika utbildningar inom kommunen, för att hitta synergier och spara resurser. Två år senare togs ett beslut i kommunfullmäktige att man skulle flytta Komvux och SFI till Västerviks gymnasium. Det kommer att ske i år när höstterminen startar. Moderaterna ser helst att det inte blir verklighet att SFI flyttar in i de lokaler som Västerviks gymnasium använder.

– Ledningen för Gymnasiet och Komvux har med hjälp av räddningstjänsten gjort en riskbedömning innan SFI flyttar in i gemensamma lokaler med Västerviks gymnasium. Den riskanalysen visar att det finns en oro kring sammanflyttningen, säger Jon Sjölander.

Han och Elin Landerdahl (M), har därför skrivit en motion om att kommunen ska hitta andra lokaler där SFI-undervisningen kan bedrivas.

Oro för narkotikaförsäljning

Den stora oron som Moderaterna ser är att det finns dokumenterad narkotikaförsäljning i direkt anslutning till SFI i dag.

– De uppgifterna har vi fått av polisen, säger Jon Sjölander.

Både han och Elin Landerdahl anser att Västerviks gymnasiums personal och elever måste känna trygghet på arbetsplatsen

– Vi har ansvar för lärare och elevers arbetsmiljö. Att koppla ihop SFI med gymnasieelever, där vi fått till oss av polisen att det förekommer drogförsäljning, är inte ok. Ingen vill få in drogförsäljning i gymnasiet, säger Elin Landerdahl.

I motionen tar de också fram andra risker som identifierats, bland annat att skolan redan idag är trång och att upp till 700 elever till ska få plats blir en utmaning, samt att det finns en del hedersrelaterade brott som vissa elever har fört fram.

– Det är viktigt att det är en trygg miljö på gymnasieskolan så att alla elever har möjlighet att må bra och nå sina mål, säger Elin Landerdahl.

Riskbedömningen

Vid olika organisationsförändringar kan kommunala verksamheter göra en riskbedömning. Räddningstjänsten i Västervik är då behjälplig med att ta fram den, i det här fallet tjänstemän från Västerviks gymnasium.

– När en riskanalys görs tar man reda på vad som kan ske idag och rangordnar det i en skala, där en sannolik händelse markeras i gult eller rött. Därefter tar man fram en åtgärdsplan för att möta de riskerna och därefter gör man om riskanalysen som förhoppningsvis visar att risken blir mindre, säger Joakim Jansson, kommunens säkerhetschef.

Den riskbedömning som Moderaterna har lutat sig mot när de skrev motionen visar på den första och andra delen i riskanalysen, sannolika händelser och åtgärder, men där ännu inte någon ny riskanalys har gjorts efter det att åtgärdsplanen har vägts in.

Jon och Elin har också talat med polisen om riskbedömningen på Västerviks gymnasium.

– De ser risker med drogförsäljningen, men anser att gymnasiets tjänstemän tagit i något för mycket i vissa frågor. Polisen skulle inte göra samma bedömning, säger Jon.

Han säger att det är en svår fråga att ta upp på bordet då det är en polariserad fråga men att det ändå är viktigt att den tas upp på ett nyktert och genomtänkt sätt utan att det blir kopplingar till rasism eller tvärtom.

– Jag hoppas att politiken i Västervik är redo att föra en diskussion om detta, säger Jon Sjölander.

"Droger är en del"

Jörgen Jonsson är rektor på Västerviks gymnasium och som har varit med tillsammans med Komvux och räddningstjänsten att ta fram riskbedömningen.

– Det är flera delar som vi har identifierat med hjälp av riskanalysen som vi måste ta in i bilden. Droger är en del.

Har det förekommit drogförsäljning vid Västerviksgymnasium tidigare?

– Vi tror det och det finns indikationer på att en del av de bråk som startat på skolan är drogrelaterade. Även att andra personer som inte går på skolan har kommit in hit och startat bråken.

En annan sak som oroar skolledningen är om alla elever kommer att få plats.

–  Vi är redan 1 100 elever här och när Komvux och SFI kommer in här blir det upp till 1 800 elever. Det blir väldigt många på en begränsad yta.

"Oroliga för att bli övervakade"

En tredje fråga som har identifierats har kommit från elever.

– En del unga tjejer har sagt att de är oroliga över att bli övervakade av familjemedlemmar så att de inte talar med svenska killar.

Jörgen Jonsson säger att skolan ändå fortsätter att jobba för att både Komvux och SFI ska flytta till Västerviks Gymnasium under höstterminen, även om man har identifierat en hel del risker.

– Vi jobbar efter de politiska signaler som vi har fått och arbetar för att det ska bli så tryggt som möjligt här. Det är därför som vi har gjort en riskanalys. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt