Annons:

Västerviks kommun har intressanta metaller

Berggrunden i delar av Västerviks kommun består av gammalt berg. Det gör att det är intressant för olika bolag att undersöka. Tillstånd för undersökningar görs av Bergsstaten och ett undersökningstillstånd kommer nu att överlåtas från ett bolag till ett annat, i området Dalhems – Kila.

Annons:

Det bolag som innehar undersökningstillståndet i Dalhems – Kila, är European Cobolt Ltd. De vill överlåta tillståndet till bolaget EUCO Resources Sweden AB. Bergsstaten har fått in ansökan som låter Västerviks kommun yttra sig i frågan.

Det är miljö – och byggnadsnämnden som yttrar sig, de har inget att erinra om överlåtelsen under förutsättning att Bergsstaten prövningen görs enligt minerallagen.

- Vi förutsätter att säkerhet ställs innan arbetet påbörjas och att berörda markägare informeras, säger Akko Karlsson (MP) vice ordförande i miljö – och byggnadsnämnden.

Nämnden skriver också att det inom undersökningsområdet finns skyddsområde för Dalhems vattentäkt och att det finns särskilda bestämmelser som bolaget måste förhålla sig till. Även Tjustleden går genom området och det bör man ha i åtanke vid eventuella undersökningar.

Söker efter jordartsmetaller

Bolaget vill leta efter rara jordartsmetaller som bland annat används till batterier.

- Många bolag vill undersöka främst områdena i norra Kalmar län för att söka efter de jordartsmetallerna. Därför har länsstyrelsen tagit kontakt med SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) för att ha ett dialogmöte för hur man ska ställa sig i frågan, då det påverkar vattenförsörjningen i flera områden, säger Akko Karlsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt