Annons:

  • Bristfällig naturinventering

    Karta över inventerade områden

  • Bristfällig naturinventering

    Karta över inventerade områden

Bristfällig naturinventering

När Västerviks kommuns konsult gjorde en naturinventering i området, Lögarebergen, Kulbacken och Tändsticksberget gjordes fem fynd av rödlistade arter. Miljöengagerade invånare och experter hottade 250 fynd av rödlistade arter i samma område. Nu vill de att politikerna ska få ta del av deras resultat innan något beslut om planer tas i området.

Annons:

För att få ett underlag på vilka olika arter som finns i området tog Västerviks kommun en konsult till hjälp som inventerade området. Det blev ett magert resultat, där endast fem fynd av rödlistade arter gjordes. Anledningen till att inventeringen gjordes är att kommunen ska fatta beslut om kommande planer för området, Lögarebergen, Kulbacken och Tändsticksberget.

Miljöengagerade människor startade själva en inventering med hjälp av experter och kom fram till ett helt annat resultat.

- Under ett år har vi gjort 250 fynd av rödlistade arter i samma område, varav fem är EU – skyddade arter, säger Jenny Wallberg, Thorsten Carlsson och Peter Wihlborg, som arbetar i den ideella gruppen.

Det EU- skyddade arterna som hittats i området är, läderbagge, spillkråka, hasselsnok, apollofjäril och ekoxe.

Förödande att förlora biologisk mångfald

Medlemmarna i gruppen rädda för att om områdena kommer att exploateras finns en hög risk att många av de arterna som finns här kommer att försvinna.

- Artutrotningen är det största hotet mot naturen just nu. Förlusterna av biologisk mångfald är förödande. Jag vill inte lämna över en jord till mina barn där jag vet att jag varit en del i att plocka bort en pusselbit i naturens stora pussel, säger Jenny.

Nu vill gruppen att kommunens politiker ska ta del av den miljöinventeringen som de har gjort innan beslut om att ändra planerna och eventuell exploatering görs i områdena.

- Vi har samlat kunskap och inventerat i ett år. Naturen i nyckelbiotoperna har högsta naturvärde och har naturvärdeskvalitet. Vi visar görna området för våra politiker så att de själva kan skapa sig en uppfattning om områdets unika kvalitet, säger Jenny Wallberg, Thorsten Carlsson och Peter Wihlborg.

 

  


Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt