Annons:

Kommunen svarar på JO-anmälan

En kvinna i Gävle fick avslag av Västerviks kommun på att få ut handlingar om närstående personer. Kvinnan fick nästan vänta i sex månader på att få beskedet. Kvinnan överklagade beslutet men kommunen stod fast vid sitt beslut. Kvinnan JO – anmälde då kommunen, som nu yttrar sig till JO i ärendet.

Annons:

Efter att kvinnans begäran kommit in till kommunen tog en arkivassistent vid kommunens arkiv fram handlingarna och lämnade över dem till sakkunnig personal på socialförvaltningen, för att de skulle göra en sekretessbedömning. De ansåg att det var ett komplicerat ärende att pröva, till slut kom de fram till att handlingarna inte skulle lämnas ut.

På grund av missförstånd mellan kommunarkivet och socialförvaltningen skedde ingen kontakt med Gävlekvinnan, förrän den 11 september, när en ny kommunarkivarie hade anställts. Beskedet blev då att göra en ny prövning tillsammans med socialchefen, som redan 2012, avslagit en liknande begäran från kvinnan. Den 23 november fick kvinnan avslagsbeslutet. Hon överklagade kommunens beslut, men de stod fast vid sitt tidigare beslut.

För lång handläggningstid

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att kommunen har brustit i handläggningen i den meningen att den inledningsvis tog längre tid än vad som kan anses rimligt och att sökanden inte informerades om detta. Därefter anser vi att ärendet har hanterats korrekt, men att tiden hade kunnat kortas ytterligare om sekretessprövningen hade kunnat ske snabbare. Detta hade varit möjligt om andra arbetsuppgifter hade bortprioriterats i större omfattning än som skedde, skriver Västerviks kommun till JO.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt