Annons:

Kommunens ekonomi backar – anledning för varm vinter

Kommunens prognos över sitt resultat för 2019 skrivs ned

Kommunens ekonomi backar – anledning för varm vinter

Västerviks kommun når inte sitt uppsatta ekonomiska mål, prognosen har justerats ner för andra månaden i rad. En av anledningarna är att vintern har varit för varm vilket gjort att Västervik värmeverk inte sålt tillräckligt med fjärrvärme.

Annons:

Enligt kommundirektör Anders Björlin kommer inte kommunen att nå det överskott som man budgeterat för under 2019. Kommunens budget beräknades ge ett överskott på 28,1 miljoner, efter februari månad har den justerats nedåt till 19,5 miljoner kronor. Ett minskat överskott på 8,6 miljoner kronor.

Anledningarna är flera.

- Socialnämnden ser ut att gå sex miljoner under budget. Det handlar om omsorg för funktionshindrade, där kostnaden ökar. Det är ingenting som man kan förutse när man lägger budget, säger Anders Björlin.

En annan minuspost är att Västervik Miljö & Energi AB redovisar ett minus på såld fjärrvärme.

- Den varma vintern har gjort att man inte sålt så mycket fjärrvärme som man budgeterat. Minuset är på 4,7 miljoner kronor.

Den minskade efterfrågan på fjärrvärme har dock gjort att Bostadsbolaget har köpt in mindre fjärrvärme vilket gjort att de har sparat en miljon kronor.

- Vi har heller inte fått något kostnadsutfall från snöröjning och sandupptagning än. Det kan ge ett överskott på grund av den kalla vintern. Men de har redan en liten budget så det kan inte bli ett så stort överskott, säger Anders Björlin.

Skatteprognosen lägre

Som om det inte skulle räcka med att två poster pekar ner i den kommunala budgeten så visar skatteprognosen att skatteintäkterna bli något lägre under 2019 än vad kommunen beräknat. Ett minus på 2,8 miljoner kronor. Ett litet ljus i mörkret är att kommunens reavinster för försäljning av tomter har ökat något, 200 000 kronor plus.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt