Annons:

Det var få oljerester kvar utanför Flatvarp

Oljan är borta från stränderna runt Flatvarp visar en ny inventering av området.

Det var få oljerester kvar utanför Flatvarp

Förra veckan besökte miljöinspektörer området utanför Flatvarp, i Loftahammar, som drabbades av oljeutsläppet förra sommaren. Resultatet av tillsynen var positivt, säger Christer Hermansson vid Västerviks kommun.
- Miljön har återhämtat sig betydligt bättre än vad vi vågat hoppats på.

Annons:

I drygt två månader höll personal och frivilliga på med att sanera olja som flutit i land efter Makassar HighWays grundstötning förra sommaren. Arbetet avslutades i september och skulle återupptas om det behövdes i vår. Förra veckan genomfördes en inspektion i det nio kilometer stora området och det såg bra ut, säger Christer Hermansson.

- Naturen har återhämtat sig betydligt bättre än vad vi vågat hoppats på, säger han.

Miljöinspektörerna hade hoppats på att det skulle bli en isrik vinter som slipade bort den olja som var kvar i strandkanten, men så blev det inte.

- Vattenståndsförändringarna verkar ändå ha gjort jobbet ganska bra. Oljan som försvinner ut i havet igen bryts ned av bakterier och mikroorganismer.

Vid inspektionen hittades några mindre oljeklumpar som togs om hand. Resultatet av ispektionen gör att det inte blir någon oljesanering av området i vår.

Inga oljeskadade fåglar

Direkt efter oljeutsläppet kom det in en del rapporter om oljeskadade fåglar som togs omhand. Under vintern och våren har inga rapporter kommit in om fåglar som fått olja i fjäderdräkten.

- Vi har inspekterat stora delar av området och anser att oljan inte ska utgöra något hot för en lyckad sjöfågelhäckning.

Är all olja bort från sten och klippor nu?

- Det finns några platser vi inte har besökt, men de ingick inte i det område som blev förorenade av olja. Det kan vara så att mindre oljeklumpar ändå flutit i land på de öarna under vintern, säger Christer Hermansson.


 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt