Annons:

Agera för blommorna och insekterna nu!

Leif Svensson

Agera för blommorna och insekterna nu!

Leif Svensson, biodlare och klimat - och miljöengagerad skriver en insändare om hur viktigt det är att tänka på klimatet. Han pekar på att vitsipporna i Hermanstorp håller på att försvinna på grund av den torra sommaren förra året och att det är ett jättebekymmer inför framtiden då den tidigare rikliga mängden nektar som insekterna äter försvinner vilket på sikt leder till utdöende av insekter samt insektsätande fåglar.

Annons:

Det är viktigt att agera nu och alla kan alltid göra något åt den minskade insektsmängden, som står i direkt relation till minskad nederbörd och klimatförändring. De två senaste somrarna har vi haft så torrt att den vilda faunan(insekternas skafferi) inte blommat som tidigare. Detta har lett till att de insektsätande fåglarna har misslyckats med sina häckningar i alltför stor utsträckning och därför blir det färre och färre insektsätare som försöker häcka. De insektsätande fåglarna lever så få år att man märker snabbt nedgången. Därmed är det färre som hjälper skogsbönderna att bekämpa granbarkborren t.ex..

Nu ser vi än tydligare effekterna efter fjolårets torka genom att en av Västerviks fina inramningar uteblir eller blir ytterst sparsamt i vår. Det gäller vitsipporna vid Hermanstorp. Detta innebär ett avbräck för insekterna, som är i stort behov av all nektar och pollen för att utvecklas.

Många bygger insektshotell eller skaffar bin och blir biodlare och det är bra men det hjälper inte om det inte finns blommor till våra insekter.

Har du möjlighet att öppna upp gräsmattor, betongplattor eller asfalt(som man gör i Nederländerna) och så blomfrön gör du en berömvärd insats för våra ack så viktiga insekter. Har du ingen odlingsyta kan du köpa några blomfröpåsar och bedriva civil olydnad genom att så fröna i någon lämplig rabatt.

Leif Svensson biodlare, klimat- och miljöengagerad

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt