Annons:

Undersköterskornas jobb ska renodlas

Jon Sjölander hoppas att fler privata aktörer ges chansen när undersköterskornas jobb ska renodlas

Undersköterskornas jobb ska renodlas

Städ, disk, matinköp och tvätt ska inte längre vara arbete som kommunens undersköterskor ska arbeta med. De ska arbeta med omsorg, enligt socialnämnden.

Annons:

Socialnämnden ska genomföra en stor förändring succesivt för alla undersköterskor i kommunen.

- Vi ska se till att arbetet renodlas för undersköterskorna så att de arbetar enbart med omvårdnad, säger Jörgen Olsson, socialchef.

Nämnden menar att det kan komma att anställas en ny typ av personal som ska sköta den typen av arbete som inte har med den mänskliga omvårdnaden att göra.

- Att städa, tvätta och diska kan andra göra, det ska inte undersköterskor göra.

Förändringen har redan startat så smått genom att en viss organisationsförändring har gjorts. Hittills är det undersköterskor som har den sortens jobb men i framtiden kommer det att vara en annan typ av personal som inte är utbildade till undersköterskor som gör de arbetena.

- Det gäller att rätt människor gör rätt saker, säger Jörgen Olsson.

Vill se mer privata aktörer

Jon Sjölander (M) anser att det här synsättet öppnar för att fler privata aktörer kan börja arbeta inom äldreomsorgen.

- Vi måste vara öppna för andra tjänsteföretag som kan hjälpa till med de tjänsterna. I dag finns redan Icas matkasse som levererar hem maten, Ica har även köpt Apoteket Hjärtatså de kan i en framtid även komma att leverera medicin. Vi har Securitas som kan ha hand om larmtjänster. Vad säger att inte någon av dessa personalgrupper inte kan lägga om ett sår till exempel, när de ändå är hemma hos den äldre.

Jon menar att den privata marknaden ser möjligheter med att slå ihop olika typer av tjänster så att de kan utföra fler ärenden hos äldre förutom det som de idag anlitas för, till exempel leverera mat.

- Kommunen måste bli mer lyhörda, säger han.

Men för att det som Jon föreslår ska bli verklighet måste socialtjänstlagen ändras och det kan inte kommunen göra utan det kan bara staten göra.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt