Annons:

Nu kan renoveringen av anstalten starta

Dan Nilsson, Åsa Lindberg och Per Karlsson, fotograferat vid en tidigare pressträff.

Nu kan renoveringen av anstalten starta

Regeringen godkända att kriminalvården fick satsa 400 miljoner kronor på att bygga till och om anstalten i Västervik. För Per Karlsson som är ansvarig för Gertrudsvik är det ett stort byggprojekt som ska starta under sensommaren.
- Det kommer vara ett projekt som håller på i fyra till fem år, säger han.

Annons:

Igår skickade kriminalvården ut ett pressmeddelande om att Västerviksanstalten skulle byggas om och få 45 platser fler samt att det ska anställas 50 nya medarbetare. Kostnaden beräknas till 400 miljoner kronor. Nybyggnationen och renoveringen av befintliga lokaler kommer att kräva ett högt säkerhetstänk.

- Mycket handlar om säkerhet, vi måste vara oerhört säkerhetsmedvetna så att ingen kan rymma från fängelser, säger Per Karlsson.

Han säger att den typen av nybyggnation och renovering är nästan dubbelt så dyrt som en vanlig byggnation, mycket på grund av säkerhetstänket.

- Det är inget nytt för oss vi har gjort det tidigare och vi har den erfarenheten.

Renoveringen av sjuvåningshuset kräver en hel del logistik som måste lösas.

- Det är på 7 000 kvadratmeter och hela huset ska helrenoverats invändigt.

Vad betyder det här för Gertrudsvik?

- En långsiktighet som är bra för oss samt att Kriminalvården också vet att man kan ha sin verksamhet kvar i 25 år till här. Det är bra för oss båda att det finns en framtidstro.

Per Karlsson vill också säga att all byggnation som sker i och runt anstalten inte kommer att påverka övriga området.

Positivt för kommunen

Conny Tyrberg (C) kommunstyrelsens förste vice ordförande ser att renoveringen och tillbyggnaden av Västerviksanstalten betyder mycket positivt för kommunen.

- Dels så ger det många byggjobb i vår kommun i fyra – fem år. Det säkras också en massa arbetstillfällen på anstalten i 25 år, vilka 50 är nya jobb, säger Conny.

Anstalten kommer nu att söka efter flera olika yrkesgrupper att anställa. Förutom fler vårdare söker man också andra medarbetare.

- Det blir fler som ska äta och det blir fler ytor som ska städas bland annat, säger Conny Tyrberg.

Han säger att Västerviksanstalten ger ringar på vattnet i flera olika avseenden.

- Det rör sig om fler transporter och att det kommer hit fler personer som ska jobba här. Det kan också vara ett sätt för medföljare att få jobb på anstalten. Det är bara positivt.

Västerviksanstalten kommer efter ombyggnaden att vara Västerviks tredje största arbetsgivare, efter landstinget och kommunen.

 

 

  

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt