Annons:

Ambulanshelikopter utreds i Regionen

En ambulanshelikopter kan bli verklighet i regionen om något år

Ambulanshelikopter utreds i Regionen

En utredning om att köpa in en ambulanshelikopter kommer att presenteras för regionledningen i september. Om en sådan helikopter ska köpas in så kommer den att delas med tre regioner, Kalmar, Östergötland och Jönköping. En fråga som ska utredas var den ska placeras. Det kan bli i Västervik.

Annons:

En utredning om att köpa in och placera en ambulanshelikopter i de tre regionerna, Östergötland, Kalmar och Jönköping, kommer att presenteras i september i år. Efter att utredningen har presenterats ska en rad frågor besvaras i respektive region.

– Det är en ekonomiskt stor affär. Det handlar om väldigt mycket pengar och vi måste veta om vi gör rätt prioriteringar som köper in en ambulanshelikopter. Pengarna den kostar i inköp, underhåll och drift kanske behövs till annat, säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälsa och sjukvård.

En annan fråga som är viktig är var ambulanshelikoptern ska vara placerad.

– Den måste ha en funktionell och central placering.

Kommer den att bli placerad i vår region, till exempel i Västervik?

– Tittar man på geografin så är inte något av vår regions sjukhus något bra alternativ att placera en ambulanshelikopter på. Den ska ha en så kort flygtid som möjligt för att vara så optimal i området och kan nå alla ytterområden. Det är en ekvation med flera variabler och där är vi inte än, säger Christer Jonsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt