Annons:

SKL delar kommunens oro över neddragningarna av Arbetsförmedlingen

De närmaste åren är sämsta tänkbara tid för en icke fungerande arbetsmarknadspolitik, med många nyanlända i etableringsfas samtidigt som många arbetsgivare är på jakt efter arbetskraft, skriver SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) i sitt svar till Västerviks kommunsskrivelse, där de gör uttryck för sin oro för att Arbetsförmedlingen ska lägga ned.

Annons:

SKL delar kommunens oro för hur det kommer att bli när flera av Arbetsförmedlingens kontor stängs eller att de minskas drastiskt. Oron gäller att problemet vältras över på landets kommuner.

- Vi får många signaler från kommuner i hela landet som oroas av vad som kommer att hända. Vi tar med oss den oron när vi möter ansvariga ministrar, skriver SKL.

SKL betonar att det är staten som nu bär ansvaret för hela landets arbetsmarknad. Anser de att kommunerna ska större ansvar måste kommunerna bli finansierade för det. Man visar också på att kommunerna redan tar ett stort ansvar genom att själva lägga fem miljarder kronor för arbetsmarknadspolitiken samt att de lägger elva miljarder till försörjningsstöd.

Lokal närvaro viktig

SKL anser att en lokal närvaro av arbetsförmedling är viktig. Den kan genomföras av privata aktörer eller kommunala.

- Det är inte en självklarhet att privata aktörer finns i hela landet, där finns en möjlighet att kommunerna tar den rollen.

I brevet från SKL går det att skönja en kritik mot beslutet att lägga ner Arbetsförmedlingen just nu.

- De närmaste åren är sämsta tänkbara tid för en icke fungerande arbetsmarknadspolitik, med många nyanlända i etableringsfas samtidigt som många arbetsgivare är på jakt efter arbetskraft, skriver de i sitt svar till Västerviks kommun.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt