Annons:

Ska Västervik ha en ambulanshelikopter?

Ska en ambulanshelikopter stationeras i Västervik?

Ska Västervik ha en ambulanshelikopter?

DVV har frågat några politiker i Västervik vad det skulle betyda för vår kommun om en ambulanshelikopter skulle stationeras här.

Annons:

Regionerna i Kalmar, Jönköping och Kronoberg har planer på att köpa in en ambulanshelikopter gemensamt och gemensamt också driva den. En utredning ska presenteras i september och därefter kommer ett beslut att fattas om regionerna har råd med de kostnader som det innebär att ha och driva den.

Det som inte är beslutat är var en sådan helikopter ska placeras. Därför ställde DVV frågan till några politiker från Västervik som fick svara på frågan och utveckla sitt resonemang.

Först ut är Harald Hjalmarsson (M).

– Vad jag tror är det väldigt nära ett avgörande var ambulanshelikoptern ska placeras. Jag hoppas att tyngdkraften inte är emot Västervik den här gången och att vi kan vara med i diskussionen så att inte allt hamnar i Kalmar.

Han tycker att rent geografiskt ligger Västervik bra till och att en ambulanshelikopter kan stationeras på flygplatsen i Mommehål.

– Det skulle betyda jättemycket för Västervik som kommun men framförallt för Västerviks sjukhus. Det skulle innebära nya tjänster och att sjukhuset blir tryggat under lång tid framöver, säger Harald Hjalmarsson.

"Vore superbra"

Kommunalrådet Dan Nilsson ser också positivt på att ambulanshelikoptern skulle placeras i Västervik.

– Det vore superbra för Västervik och jag ser att vi kan erbjuda det som behövs i form av närheten till sjukhuset och en flygplats. Det är en intressant tanke och det finns säkert fler politiker i Västervik som ställer sig positiva till det. Sen finns det kanske andra kommuner som är av en annan åsikt om var en ambulanshelikopter ska placeras.

Dan Larsen (SD):

– Givetvis skulle vi ställa oss jättepositiva till ett sådant förslag. Vi är en kommun som har långa avstånd och en stor skärgård. Vi vet inte ännu var placeringen av en ambulanshelikopter skulle vara bäst, men flygfältet i Västervik är ett bra alternativ.

Jonas Jalkteg (W) ser flera fördelar med en placering i Västervik: 

– Det skulle vara gynnsamt med tanke på att så mycket annan verksamhet har flyttat till Kalmar. Det skulle vara strategiskt att stationera den i Västervik, då vi i jämförelse med andra orter har stor skärgård och vi har skärgårdstrafiken och Gotlandstrafiken. Kommunen har dessutom gjort stora investeringar i Mommehål. Vår vision är att Region Kalmar köper Ellen Key, då skulle ambulanshelikoptern kunna landa på skolgården.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt