Annons:

Ingen hade kontroll på vad kvinnan åt

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) avslutar ett ärende som Socialnämnden i Västervik anmält till IVO. Det handlar om en äldre sjuk kvinna där ingen av omsorgspersonalen kontrollerade om hon åt eller registrerade vad hon fick att äta.

Annons:

Den äldre kvinnan var sjuk och behövde hjälp med matinköp och hjälp med att äta. Men hemtjänstpersonalen som besökte kvinna gjorde matinköp på olika sätt och de registrerade inte sina besök varför det inte gick att följa om några hjälpinsatser hade gjorts. Det gjordes heller inte några noteringar om att kvinnan minskade i vikt, vid besöken. Socialnämnden skriver att om det hade gjorts kunde viktminskningen kunnat konstaterats i ett tidigare skede.

Socialnämnden ansåg att det rörde sig om missförhållande i vårdgivningen och anmälde ärendet till IVO.

Nämnden har utrett ärendet och skickat in utredningen till IVO som fått beskrivet hur missförhållandena var om något liknande har inträffat tidigare och vilka åtgärder och rutiner som socialnämnden har infört.

Bland annat har de gjort rutiner om vem som ansvarar för matinköp samt former för kommunikationer med anhöriga. Även rutiner om hur interna kommunikationer ska fungera mellan olika professioner inom vården.

IVO avslutar ärendet efter socialnämndens utredning men kan komma att göra en uppföljande tillsyn.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt