Annons:

Slopad straffrabatt för unga – inget för kommunen än

Det blev ett ”Vi vet inte” men kanske ändå-svar från socialnämnden när de skulle yttra sig om regeringens utredning om slopad straffrabatt för unga. Nämnden var enig om att man inte tyckte lika, men ingen av de båda sidorna ville lämna ett yttrande i saken utan låter istället den frågan avgöras av kommunstyrelsen.

Annons:

Justitiedepartementet har bett Västerviks kommun att yttra sig om att slopa straffrabatten för unga som begår brott. En utredning har gjorts där det finns fyra modeller att ta ställning till. De handlade om unga som är mellan 15-17 och ungdomar mellan 18-20 år. Uppdraget från regeringen har varit att överväga och föreslå ändringar gällande den straffrabatt unga får idag när de begår lagöverträdelser.

Kriminalitet ser inga kommungränser

Jon Sjölander (M) tycker att det är en svår fråga att ta ställning till men väljer ändå säga att han är försiktigt för en slopad straffrabatt för unga, då kriminaliteten och främst droghandeln går längre ner i åldrarna.

– Vi har fått veta av polisen att ett kriminellt nätverk från Malmö opererar norr ut i landet, ändå upp till Västervik. Det gör att jag är försiktigt positiv till att införa straffrabatt för unga.  Det finns värre kriminalitet i storstäder än det finns i Västervik, men kriminaliteten ser inte några kommungränser. Men jag vet för lite om hur en eventuell strafftrappa ska se ut. Därför vill jag avvakta med att definitivt ta ställning i frågan, säger Jon Sjölander.

Moderaterna fick stöd i sitt tänk av KD, W och SD.

"En svår fråga"

Den andra sidan, C, S, MP och V motsatte sig slopad straffrabatt för unga så som utredningen föreslog.

– Det är en svår fråga och vi väljer att inte ställa oss bakom det förslaget som utredningen föreslår. Det gör mig ont att se hur brottsligheten går längre ner i åldrarna men om det är rätt väg att gå att slopa straffrabatten är jag inte övertygad om. Därför vi vill inte yttra oss i frågan, det får kommunstyrelsen göra, säger Ingela Svensson (C), socialnämndens ordförande.

Samma svar ger Jon Sjölander som inte heller han vill lämna något yttrande.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt