Annons:

Kommunens yttrande om sänkt straffrabatt för unga

Det var en oenig kommunstyrelse som beslutade att ställa sig bakom regeringens utredning om sänkt straffrabatt för unga. Västerviks alliansen ville gå längre än utredningen hade valt att föreslå.

Annons:

Utredningen lämnade fyra förslag till förändring av hur straffen för unga ska kunna ges i framtiden. Ett av förslagen som utredningen själva ställer sig bakom är att straffrabatten ska sänkas för ungdomar mellan 18 -20 år. Däremot ska den vara var på samma nivå som idag för åldersgruppen 15 – 17 år. Det var också det som kommunstyrelsen beslutade att ställa sig bakom.

Västerviks alliansen M, KD, L samt SD ville se en sänkt straffrabatt även för unga mellan 15 – 17 år.

- Vi tycker att straffen ska för de låga åldrarna också ska öka. Svensk handel driver idag opinion för att fler snattare ska straffas. Idag är det knappt någon idé att de anmäls och det är därför antalet anmälningar minskar, säger Harald Hjalmarsson.

Han säger också att har man gjort sitt första brott som till exempel snatteri och inte får ett straff är det risk att det leder in i fortsatt kriminalitet.

- Samtidigt finns det en risk att den riktigt grova gängkriminaliteten låter yngre personer utföra grövre brott när det sker en straffskärpning för yngre över 18 år, säger Harald Hjalmarsson.

Dan Nilsson (S) tror inte på högre straff för yngre i åldrarna 15 - 17 år.

- Jag tror istället på att man genomför förebyggande åtgärder för unga, tillexempel fritidsgårdar, säger han.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt