Annons:

  • Kvinnors rättigheter är viktiga – som politiker måste stå upp för

    Amineh Kakabaveh (V)

  • Kvinnors rättigheter är viktiga – som politiker måste stå upp för

    Malin Sjölander (M)

Kvinnors rättigheter är viktiga – som politiker måste stå upp för

Kvinnor diskrimineras i alla länder. Diskrimineringen sker på olika sätt och måste bekämpas. En typ av diskriminering är våld och hedersförtryck mot unga kvinnor och flickor. Ett annat är könsstympning. De var exempel på ämnen som togs upp vid ett öppet möte där Socialisterna Välfärdspartiet och Moderaterna hade arrangerat i fredags på Campus i Västervik.

Annons:

Det kom drygt 50 personer för att lyssna på Malin Sjölander (M) och Amineh Kakabaveh, riksdagskvinna från Vänsterpartiet, som båda talade om förtryck och våld mot kvinnor. Ett våld som främst riktar sig mot invandrarkvinnor.

Malin Sjölander berättar att hon vill ha förbud mot barnäktenskap i Västerviks kommun.

- Barn ska vara barn fram tills de är 18 år. Det står så i barnkonventionen. Alla har den rätten oavsett vad man heter i efternamn, säger hon.

Hon berättar att det finns två kända fall av barnäktenskap i Västerviks kommun där det ena äktenskapet har upplösts, men det andra var mer komplicerat.

- Där hade den unga flickan som var ett barn hunnit föda ett barn. Av den anledningen kunde socialkontoret inte upplösa äktenskapet, då man såg till det nyfödda barnets rättigheter.

Hon gör sig också till tolk för barnkonventionen när hon säger att barn ska själva få välja vilken region de vill eller att inte välja någon religion alls.

Könsstympning

Det lever idag upp till 40 000 kvinnor idag som har blivit utsatta för någon form av könsstympning och det fortsätter att genomföras, men inom fyra väggar som kallas för hemmet.

- Vi måste göra allt vi kan för att skydda dessa flickor från att bli könsstympade. Flickor som blir könsstympade går inte på toaletten i skolan eller äter någon mat där. De är rädda för att gå på toa då det gör alldeles för ont. Idag finns det mellan 500 och 1 000 flickor som är könsstympade i vårt län.

Hon menar att det är viktigt att hjälpa dessa 40 000 kvinnor i Sverige. Men det finns bara en klinik som kan hjälpa dem i Sverige och de hjälper 170 kvinnor om året att få tillbaka ett fungerande underliv.

- Varför är det viktigt, jo för de som blir hjälpta blir ambassadörer mot fortsatt könsstympning när de kommer tillbaka till sina bostadsområden och kan hindra att fler flickor utsätts för detta övergrepp.

”Varken hora eller kuvad”

Amineh Kakabaveh är riksdagskvinna för Vänsterpartiet och hon slåss mot hedersförtryck i det svenska samhället.

- Det finns ett starkt hedersförtryck mot kvinnor och även pojkar i Sverige och det sker inom alla religoner, judar, hinduer, muslimer, kristna samt ateister. Vi måste bara våga se det. Alla kommer ihåg de mord på unga kvinnor som skedde för flera år sedan. Men de kvinnor som kastas från balkonger eller framför tåg, de får inte någon uppmärksamhet i media. Varför?

Hon menar att kvinnors rättigheter i Sverige är viktigt och det är politiker som måste stå upp för att få till en förändring och de kan jobba tillsammans över partigränserna.

- Politiska beslut är vägledning till socionomer och socialarbetare. Det är politikerna som är deras arbetsgivare.

Amineh har startat organisationen ”Varken hora eller kuvad” som hon fått inspiration av efter boken med samma namn.

- Jag representerar detta vackra land med stolthet. Men jag är inte nöjd med allt. Det gäller främst barn och unga som drabbas av tvångsgifte.

Mycket av det elände som drabbar flickorna och kvinnorna görs inom religionens täckmantel. Övergreppen syns inte då det sker i hemmet och det är där som flickorna kuvas.

- Invandrarflickor som kuvas med religionen måste umgås med andra flickor. Undersökningar visar att mer än 78 procent av de flickorna inte får träffa andra än flickor.

En fristad som dessa flickor har är ofta skolan, där de kan komma från den typen av övervakning.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt