Annons:

”Det är en fjäder i hatten, vi är en av tio butiker som är nominerade”

Katarina Arvidsson och Liz Pettersson Ica Maxi firar att de är nominerade till "Årets Svinn - butik"

”Det är en fjäder i hatten, vi är en av tio butiker som är nominerade”

Ica Maxi i Västervik är nominerade till årets Svinnpris. Den butik i Sverige som gör mest för att minska svinnet i sin butik och samtidigt minska maten som kastas.
- Det ska bli jätteroligt att närvara vid den ceremonin i Stockholm på onsdag, säger Katarina Arvidsson Ica Handlare.

Annons:

Det är White Guide Green som kartlägger Sveriges matbutiker ur ett hållbarhetsperspektiv. Under en ceremoni i Stockholm på onsdag kommer flera vinnare i olika kategorier att utses. En av kategorierna är ”Årets Svinn-butik”. White Guide Green har tittat på hur butikerna minskat sitt svinn och dessutom bidragit till respekten för råvaran i svenska hushåll. Idag slängs en tredjedel av all mat som produceras.

300 butiker har kartlagts och nu återstår tio butiker som kan vinna priset som ”Årets Svinn -butik” en av butikerna är Ica Maxi i Västervik.

- Det blir väldigt spännande att åka upp till Stockholm och vara med på ceremonin. Vi är tio butiker som är kvar, bara det är en fjäder i hatten att vara en av de butikerna, säger Katarina Arvidsson, Ica handlare på Ica Maxi i Västervik.

Hur jobbar ni för att minska ert svinn i butiken?

- Vi har en smartkyl, där vi säljer ut produkter till kraftigt rabatterade priser, med varor som snart går ut. Vi förädlar även en del produkter och lagar mat av dem och säljer de portionerna i butiken. Vi har också ett samarbete med svenska kyrkan, där vi skänker produkter med skadade förpackningar som de i sin tur skänker vidare, säger Katarina Arvidsson.

Hon säger att hon själv brinner för djur, natur och miljö.

- Jag tror att alla kan bidra med lite även om ingen kan göra allt. Lukta på mjölken även om bäst före datumet gått ut. Den går säkert att använda ändå.

Det är flera företag i Västerviks kommun som blir nominerade och vinner priser för sitt hållbarhetstänkande. Hur ser du på det?

- Det sporrar mig när jag läser om andra som är duktiga på det området. Det är roligt att många Västerviks företag jobbar för att minska inverkan på vår miljö, säger Katarina Arvidsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt