Annons:

Vård – och omsorgsutbildningen läggs på is en termin

Det blir ingen vård - och omsorgsutbildning i höst- så påverkas äldreomsorgen när färre undersköterskor utexamineras

Vård – och omsorgsutbildningen läggs på is en termin

Under ett halvår blir det inte någon utbildning av undersköterskor hos Komvux i Västervik. Anledningen är att en nyrekryterad lärare sagt upp sig av personligs skäl. Utbildningen är viktig då det saknas utbildade undersköterskor i både kommunen och i landstinget.

Annons:

Det blir ingen uppstart av Vård – och omsorgsutbildningen vid Komvux i augusti. De 15 elever som skulle studera på heltid får vänta och söka till utbildningen i januari, då utbildningen ska starta på nytt.

- Det är en klass som drabbas, då den lärarrekryteringen vi har gjort sa upp sig av personliga skäl och vi har inte möjlighet att gå ut med en ny rekrytering fram till när utbildningen startar i augusti. Hade vi fått det beskedet tidigare kunde vi räddat utbildningen i höst, säger Emma Sohlman, rektor på Komvux.

De elever som har kommit in på utbildningen har istället erbjudits att studera i Vimmerby eller på distans.

- Några har valt att studera på distans men det är cirka 15 elever som får vänta och söka in på utbildningen som startar i januari i år.

Emma Sohlman säger att Komvux utexaminerar 40 undersköterskor per år som studerar på heltid samt mellan 10 – 15 undersköterskor som studerar på distans. De elever som redan studera till undersköterskor berörs inte av att höstens utbildning flyttas fram en termin utan det är bara den nya gruppen som skulle startat sin utbildning som berörs.

Vilka konsekvenser får det för de kommunala och regionala verksamheterna som behöver anställa fler undersköterskor?

- Det är ett tillfälligt stopp i utbildningen som inte får så stora konsekvenser. Det är cirka 15 personer som inte kommer att bli färdiga undersköterskor som det är tänkt. De blir klara med sin utbildning en termin senare, säger Emma Sohlman.

Så påverkas äldreomsorgen

Västerviks kommun är en arbetsgivare som anställer många undersköterskor i sin verksamhet. Jörgen Olsson är socialchef i kommunen och så här ser han på att utbildningen inte startar i augusti.

- Det är inte bra. Vi gör satsningar på att få fler undersköterskor i vår verksamhet. Bland annat har vi en satsning där personer som arbetar som biträden kan läsa in undersköterskekompetens på distans.

Kommer det att få några konsekvenser för er verksamhet på sikt att färre undersköterskor kan utexamineras på Komvux?

- Jag hoppas inte det. De som jobbar hos oss som biträden får jobba kvar tills de kan börja studera i januari.

Vad är det för skillnad med att jobba som biträde och undersköterska?

- Det handlar om delegationer bland annat även att dela ut mediciner. Samtidigt ger utbildningen till undersköterska en större kunskap i arbetet.

Kan det här leda till att de som arbetar som undersköterskor idag kommer att få ökat arbetsbelastning framöver, då det blir ett glapp med utbildade undersköterskor?

- Nej det tror jag inte, säger Jörgen Olsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt