Annons:

  • Jobbångest efter semestern? – Så byter du yrkesinriktning
  • Jobbångest efter semestern? – Så byter du yrkesinriktning

    Ann-Brith Sköld, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Norra Kalmar län, tipsar om hur man gör för att byta yrkesbana eller hitta nytt jobb.

Jobbångest efter semestern? – Så byter du yrkesinriktning

Efter semestern känner många en olustkänsla att gå tillbaka till jobbet och vill byta inriktning i livet.
– Gör upp en plan, råder Ann-Brith Sköld, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Norra Kalmar län.

Annons:

Många känner sig deppiga när semestern är slut och man tvingas gå tillbaka till jobbet och arbeta ytterligare ett år till innan det blir ledigt igen. Kanske har man ställt sig frågan om man verkligen trivs med sin livssituation och arbete och svaret har blivit nej. Vi ringde arbetsförmedlingen för att få tips och råd.

Ann-Brith Sköld, sektonschef på Arbetsförmedlingen i Norra Kalmar län, berättar hur du kan gå till väga för att byta jobb eller yrkesinriktning.

En bra början är att gå in på Arbetsförmedlingens hemsida där man kan karriärvägleda sig själv. Man får göra tester och svara på frågor som sedan visar inom vilken bransch man egentligen vill jobba i, säger hon.

 En bild över arbetsmarknaden

Hon menar också att man kan gå ut på jobbsökarsidor för att få en bild av vilka lediga jobb som finns, att hitta andra alternativ och att fundera vilka mål man har i sin arbetssituation.

– Det är viktigt att tänka vilka ingredienser som är viktiga för en själv. Dessutom ska man helst inte säga upp sig på sin nuvarande tjänst om man har ett jobb. Ibland är det lättare att få ett nytt jobb om man redan har ett, säger hon.

 Kontakta vägledare

Enligt Ann-Brith Sköld gäller det att ha is i magen och göra upp en plan för hur förändringen ska gå till.

– Ska man vidareutbilda sig eller kanske bara byta arbetsplats? Det är sådana frågor man ska ställa sig.

Vid utbildning är det bra att kontakta vägledare på skolorna som man har tänkt att studera vid.

– Campus på de tre olika orterna Västervik, Vimmerby och Hultsfred har vägledning om man ska studera på högskolenivå. Komvux har vägledare om man behöver komplettera något.

 Kräver högre kompetens

En färsk undersökning visar att högutbildade i Kalmar län främst bor i Kalmar där procenten ligger på 24 procent medan hela riket ligger på 23. I Hultsfred är siffran 10 procent, Vimmerby 12 procent och Västervik 16 procent.

– Det är industristäder så vi har inte den traditionen här att man ska läsa vidare. Funderar man på att läsa vidare är det varmt välkommet eftersom arbetsgivarna ofta kräver högre kompetens, säger Ann-Brith Sköld.

Hon tycker att det är en fantastisk möjlighet att alla tre orterna ha Campus vilket gör det enklare att läsa vidare.

– Har man familj och kanske hus så är det inte lätt att flytta på sig.

 Många branscher i behov av kompetens

I övrigt så efterfrågas kompetens inom många branscher i norra Kalmar län.

– Industrin letar folk, skolor och vården är i behov av kompetens och även restaurangbranschen. För den som är utan jobb finns möjligheten att utbilda sig genom arbetsmarknadsutbildning här på Arbetsförmedlingen, till exempel till kock och inom industri.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt