Annons:

Högtidsboken ”En bok som många längtat efter”

Högtidsboken som Emil Åkerö är medförfattare till.

Högtidsboken ”En bok som många längtat efter”

Högtidsboken, tog mer än sex år att sammanställa och under arbetets gång tog fler och fler högtider upp, inte bara de svenska. Så beskriver Emil Åkerö, en av de tre författarna till boken om de högtider som firas i Sverige idag. Högtider som inte bara anses som typiskt svenska.

Annons:

Emil Åkerö kommer ursprungligen från Västervik. Tillsammans med två medförfattare och en illustratör har han skrivit boken Högtidsdagen med under titeln Fira och filosofera tillsammans.

Boken riktar sig först och främst till pedagoger som möter barn i förskola och skola. Barn som kommer från olika hemförhållande, bland annat religiösa och kulturella.

- Bokens innehåll följer läroplanen, där det står klart och tydligt att det inte får finnas religiösa inslag i utbildningen, säger Emil Åkerö.

Istället fokuserar boken på tematiken, vad högtiderna handlar om och blir ett verktyg att förhålla sig till för pedagoger.

- Arbetet startade redan 2012. Det var en process som under arbetets gång har breddats, från att bara handla om svenska högtider, till att handla om de fem världsreligionerna och till slut i ett ännu vidare perspektiv som FN - dagarna och Pride, till exempel, säger Emil.

Det första kapitlet skrev Emil 2012 handlade om midsommarfirandet.

- Det är också det enda kapitlet som är kvar sedan arbetet med boken statade.

Uppmärksammar högtidsdagar

I boken finns många högtidsdagar som följer årskalendern. Men boken börjar med högtider som inte har något fast datum. Det är till exempel Pride och Ramadan. En del av uppdraget med boken är att förbereda barnen på mötet med olika kulturer och att ge barnen en insikt om att det finns många olika sätt att leva och tro samt att det som är självklart för de som lever i Sverige inte är det över hela världen. Det som finns i Sverige är inte representativt över hela världen.

Boken riktar sig till vuxna som tillsammans med barnen kan göra olika övningar som beskrivs i boken när de högtiderna faller in under året.

Almanackan i boken startar i juli, varför inte i januari?

- Vår målgrupp är barn i förskole eller skolåldern. Det är tänkt att boken ska följa skolåret som börjar i juli - augusti, säger Emil Åkerö.

Boken kom ut den första augusti och har redan fått mycket uppmärksamhet hos pedagoger.

- Många säger att det är en bok de har längtat efter och behövt, säger Emil Åkerö.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt