Annons:

Länsstyrelsen: ”Otydliga byggplaner för Gamla Vattentornet”

Länsstyrelsen anser att kommunens plan för Gamla vattentornet är otydlig.

Länsstyrelsen: ”Otydliga byggplaner för Gamla Vattentornet”

Länsstyrelsen i Kalmar län har lämnat ett samrådsyttrande gällande planerna på att bygga om och till det Gamla Vattentornet i Västervik. De skriver att kommunen har höga ambitioner gällande utformningen av vattentornets tillbyggnad, men skriver samtidigt att planerna är otydliga och vill se en tydligare plan.

Annons:

Länsstyrelsen skriver att planbestämmelserna är så pass otydliga att de saknar rättsverkan.

De hänvisar till kommunens beskrivning på planbeskrivningen

 ” Tillbyggnader ska ha ett modernt uttryck och länken ska vara av inglasade balkonger. Tillbyggnad ska följa riktlinjerna i planbeskrivningen”.

Länsstyrelsen anser att den skrivningen ska utgå helt, eftersom det finns alltför mycket tolkningsutrymme för vad som kan anses vara ett modernt uttryck.

Länsstyrelsen anser också att de skyddsbestämmelser för byggnaden som kommunen har skrivit är otydliga. De pekar på kommunens skrivning:

”Ursprunglig tegelbyggnad får inte rivas eller till sin karaktär förvanskas. Förändringar av tegelbyggnadens befintliga fönster och tak samt fönsteröppningar ska anpassas till tornets karaktär”

Länsstyrelsen anser att även den skrivningen lämnar allt för mycket tolkningsutrymme.

- Kommunen behöver specificera vad som inte får förvanskas, vad i den befintliga utformningen som ska bevaras, skriver länsstyrelsen.

Länsstyrelsen håller med kommunen att någon miljöbedömning inte måste göras, då planen inte kommer att medföra betydande miljöpåverkan.

Däremot skriver man att det finns rapporter i Artportalen, att luddvicker, som är en sårbar art finns i området och det bör utredas hur den skulle påverkas av att detaljplanen genomförs fullt ut.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt