Annons:

Stor ökning i Västervik – priserna har nästan fördubblats

Priserna på bostadsrätter har ökat med 90 procent i Västervik. Foto: Fastighetsbyrån

Stor ökning i Västervik – priserna har nästan fördubblats

Den som köpte en bostadsrätt i Västervik 2014 gjorde en bra investering. I genomsnitt har värdet på bostadsrätter i kommunen ökat med 90 procent. Det visar siffror som Fastighetsbyrån tagit fram.
– De kommuner som sticker ut med hög procentuell prisökning är ofta mindre orter där bostadsrättsmarknaden kommit igång och antal försäljningar ökat kraftigt, säger Johan Engström, vd på Fasighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Annons:

2014 kostade en bostadsrätt i Västervik 517 526 kronor i genomsnitt. I år ligger priset på 984 581 kronor – en ökning på 90 procent på fem år. I kronor räknat har priset stigit med drygt 467 056.

Västervik är därmed den kommun i Kalmar län där priserna ökat mest räknat i kronor. Tvåa på listan är Kalmar med 430 000 och Vimmerby trea med 420 000.

I riket är ökningen 28 procent. Snittpriset ligger på 2,4 miljoner kronor.

– De kommuner som sticker ut med hög procentuell prisökning är ofta mindre orter där bostadsrättsmarknaden kommit igång och antal försäljningar ökat kraftig. I Kalmar län är detta en utveckling man känner igen i framförallt Vimmerby, Västervik och Oskarshamn. I vissa kommuner är det nyproduktion som drar upp snittpriserna rejält, säger Johan Engström.

Ökat mer än i Stockholm

Priserna i Kalmar län har faktiskt haft en högre procentuell ökning (33) jämfört med Stockholms län (33). Mest har priserna ökat i Dalarna med 91 procent.

– På fem års sikt ser vi tydliga prisökningar i hela landet. Dock har vi haft en avmattning de senaste två åren och det är tydligt att det främst är i storstäderna. Ser man till värdeökning i kronor så är det inte längre storstadslän och -kommuner som dominerar listorna. Överlag så har prisskillnaderna i landet jämnats ut något, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

"Kraftigt ökat intresse"

Moa Kronståhl Pihl är franchisetagare på Fastighetsbyrån i Västervik. I en kommentar skriver hon att hon ser ”ett kraftigt ökat intresse för Västervik”.

”Stadskärnan har expanderat, liksom handeln och inflyttningen har ökat, vilket vi tror är en stor bidragande faktor till att priserna pressats uppåt. Antalet sålda objekt har ökat kraftigt eftersom utbudet varit mindre än den stora efterfrågan men också på grrund av en ökad nyproduktion. Det stora intresset gör att priserna stiger. Vi tror även att nyproduktionen bidragit till att priserna på andrahandsmarknaden har stigit. Dels för att dessa lägenheter i regel är billigare än de nyproducerade och därmed finns en större kundgrupp, men även för att vissa av de äldre bostadsrätterna har ett lika bra läge som de nyproducerade”, skriver hon till Dagens Västervik.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt