Annons:

ANSTÄLLD PÅ ARBETSFÖRMEDLINGEN UTREDS FÖR SEXUELLA TRAKASSERIER

En anställd på Arbetsförmedlingen utreds för sexuella trakasserier. Foto: Ossian Mathiasson

ANSTÄLLD PÅ ARBETSFÖRMEDLINGEN UTREDS FÖR SEXUELLA TRAKASSERIER

En medarbetare på Arbetsförmedlingen i Hultsfred/Vimmerby utreds för sexuella trakasserier, enligt trovärdiga uppgifter. Trakasserierna ska ha pågått i flera år och en incidentrapport ska vara inlämnad.
– Jag är själv inte utsatt men det är fruktansvärt, säger en anställd som vill vara anonym.

Annons:

De sexuella trakasserierna mot andra kvinnliga anställda ska ha pågått sedan 2015 och ska ha bestått av kärleksförklaringar och sexuella förslag via sms. Via snapchat ska mannen skickat sexuella inviter och bilder på sitt könsorgan till ett flertal kvinnliga anställda. 

Uppgifterna ska ha nått chefer på Arbetsförmedlingen vid ett flertal tillfällen, men enligt flera av varandra oberoende uppgiftslämnare ska cheferna inte ha gjort något åt saken. En incidentrapport ska vara inlämnad och mannen är nu under utredning, enligt uppgifter till vår tidning. Det uppges också att cheferna färgas av mannens kunskap inom arbetet och att det han gjort och gör mot andra anställda förminskas. 

– Det har framkommit nu hur många som mår dåligt kring det här och folk har börjat prata om det. Det har hållit på ända sedan 2015. Ibland lugnar det ner sig och ibland blir det mer. Jag är själv inte utsatt, men tycker att det är fruktansvärt. Om någon säger ifrån så håller han uppe ett tag, sedan är det igång igen. Vissa av dem han har varit på jobbar inte kvar men är informerade om att det pågår en process, men är inte med i processen. Vissa vill inte vara med för de mår så psykiskt dåligt. 

Mannen jobbar kvar på Arbetsförmedlingen även under utredningen.

– Det hämmar vårt jobb i Vimmerby och de som blivit utsatta vill inte ha med honom att göra. Vi kan inte fullfölja vårt jobb i Vimmerby eftersom han sitter där. Vissa åker till Hultsfred och skriver ut papper. 

"Hanterat det som skit"

Incidentrapporten ska ha lämnats in för ett antal veckor sedan. 

– Det finns två vittnesmål och båda jobbar kvar. Längsta som jag vet har pågått är fem år och han förstår inte alls innebörden av det här och fortsätter skicka. Dagen efter låtsas han som ingenting. HR-avdelningen har varit jättetydlig med att han inte får åka till Hultsfred under utredningen, för i Hultsfred ska det vara en frizon där de drabbade kan känna sig trygga. Det här gör inte måendet bättre och det drabbar alla. En person mår dåligt och stämningen är inte bra, det sprider sig. Folk är oroliga och det hämmar ens arbete när vi inte kan vara i Vimmerby och inte vet hur man kommer reagera när de ser honom nu.

Hur tycker du att Arbetsförmedlingen har hanterat det här?

– De har hanterat det som skit. De har fått information och har vetat om det här i flera år. Visst att det är olika chefer men det har pågått så pass länge att det inte borde behöva inkomma en incidentrapport. Nu har man börjat läsa på mer och det skulle inte ha behövts för att man skulle agera. En chef ska starta en utredning så fort man får kännedom om det. 

Den anställde, som vill vara anonym, hyllar dock sektionschefen Karin Sargent.

– Hon har varit helt suverän, tagit tag i det direkt och kämpat för att få honom avstängd med placeringsort någon annanstans. Då gick HR in och sa att han får vara i Vimmerby. 

Ingen av händelserna är polisanmälda.

– Det pratas om polisanmälan om inte utredningen ger något resultat. 

"Briserande bomb"

Till Vimmerby Tidning säger chefen Lars Borgemo:

– Det kändes som en briserande bomb. Det här kom oss till del ganska nyligen och är ingenting jag har kunnat se eller ana tidigare, och jag har förtröstan att omfattningen av det är helt ny även för lokalchefen, säger Borgemo till tidningen.

Att det finns en arbetsmiljösituation bekräftar han, men vill inte gå in mer djupgående på frågan.

Fotnot: Vi har sökt sektionschefen Karin Sargent och Lars Borgemo, chef för Arbetsförmedlingen i norra länet, utan resultat under onsdagen.

Simon Henriksson

Jakob Karlsson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt